tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler beniçinci ve çıkarcıdırlar ve daima toplumun norm ve kurallarını hiçe sayan davranışlar sergilerler; empati ve pişmanlık duymaktan yoksundurlar. Evvelce, bu tür bir bozukluğu olan kişileri tanımlamak için psikopat terimi kullanılıyordu. Belki de nüfusun yüzde l’i, antisosyal kişilik bozuk­luğundan muzdariptir. Hapis­hanede yatanların yüzde 15 ila 20’sinde bu durumun söz konusu olduğu düşünülmektedir.

Antisosyal kişilik bozukluğu, 18 yaş üzerindeki kişileri tanım­lamak üzere kullanılır. Mamafih, antisosyal davranış genellikle çocukluk çağında başlar, ve okulu asma, kurallara karşı gelme, hırsızlık, madde kullanımı ve vandalizm şeklinde tezahür eder.

Antisosyal kişilik bozukluğu olan yetişkinler, kanunları çiğneyebilir, fiziksel olarak tecavüzkar olabilir, kişisel sorumluluklarını yerine getir­meyebilir, empati yoksunu olabilir ve hatalı eylemlerine dair çok az pişmanlık duyabilirler.

Genellikle yakın ilişkileri fazla uzun sürdüremezler. Bu antisosyal davranışlara rağmen, söz konusu kişiler, başkalarını kendi çıkar­ları doğrultusunda kullanmak için geçici olarak çekici, cana yakın ve baştan çıkarıcı olabilirler. İstedikle­rini elde ettikten sonra çekicilik ve cana yakınlık kaybolur.

Tedavinin amacı, ya davranış terapisi ya da psikoterapi yoluyla bireyi ıslah etmek, iyileştirmektir. İlaçlar etkili değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular