tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Astigmatlık

Gözleri sağlıklı kişide saydam tabaka bir küre dilimi biçimindedir ve eğriliği her yöne doğru aynıdır. Bu sayede ışın­lar bütün doğrultularda aynı oranda kı­rılarak odak noktasına yönelir. Saydam tabakanın eğriliği bütün yönlere eşit biçimde dağılmıyorsa ve özellikle birbirini dik açıyla kesen doğrultular arasında eğrilik farkı varsa ışınlar mer­ceği geçerken farklı oranlarda kırılır.

Astigmatlıkta haç biçiminde bir nesneye bakarken haçın yatay ve dikey çizgi­leri eşit odaklanamayacaktır. Çünkü bu çizgilerin ışınları farklı eğrilikteki mer­cek alanlarından geçer.

Astigmatlık genellikle doğuştandır. Ama cerrahi girişimle saydam tabakanın kesilmesine, saydam tabakada ilti­haplanma ya da travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Olguların en azın­dan yüzde 90’ında astigmatlığın düzel­tilmesi kolay değildir.

Saydam tabaka eğriliğinde ağır biri bozukluk yoksa, kişi kırılma kusurunun farkında olmayabilir. Çünkü refleks olarak görüntüyü iki dikey düzlemden birinin üstünde uyum yaparak birleşti­rir.

Bu nedenle astigmatlıkta genellikle iki odak uzaklığı arasında uyum sağla­mak için sürekli değişen odaklamaya bağlı yakınmalar ortaya çıkar. Hasta bu yorgunluk nedeniyle baş ağrısı, gözkürelerinde ağrı, gözlerde ağırlık hissi ve yanmadan yakınır. Gözakları kızarmış­tır. Bu yakınmalar, örneğin film izler­ken artar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular