Babam Prostat Kanseri, Doğru Tedavi Yapılıyor mu?

Soru: Babam 78 yaşında. 4 yıl önce prostat kanseri teşhisi konuldu. Tümörün 10 üzerinden 9 derecesinde agresif olduğu söylendi. 41 Seans radyoterapi uygulandı. 2 yıl PSA (prostat kanserini gösteren kan testi) seviyesi normaldi. Fakat daha sonra PSA 5.5’e yükseldi. Doktor, kemik sintigrafisi istedi ve kemikte metastaz olduğu belirlendi. Takiben 3 ay Estacyt hapı verildi. Fakat kalp yetmezliği, taşikardi yaptığı için bu ilaç bırakıldı. Ardından Ketaconzol ve Delta Cortril uygulandı. Karaciğer enzimlerinde yükselme görüldüğü için bu ilaçlar da bırakıldı. Bu süreçte PSA 60-80’e cıktı. Bel ağrıları olunca 14 seanslık radyoterapi uygulandı. Babam şu anda kemoterapi görüyor. Ancak tedaviye rağmen son PSA’sı 150 olarak belirlendi. Bu arada 10 gün önce yapılan üst batın MR’ında karaciğerde 2 adet l santimlik metastaz saptandı. Babam kemoterapi nedeniyle çok halsiz. Son 2 yılda 10 kilo verdi. Yan etkiler konusunda önerileriniz nelerdir? Tedavide doğru yolda mıyız? HÜSEYiN CANTÜRK

Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Prostat kanseri erken evrelerde ameliyatla tam şifa bulabilir. Metastaz yoksa hastalara hormon tedavisi uygulanır. PSA normale inince l yıl sonra bu tedavi kesilir. Ancak ileri evrelerde yalnız radyoterapi ve hormonoterapi yapılır. Bu hastalarda ömür boyu PSA kontrol edilmeli. Hormon tedavisi altında PSA’da yükselme varsa uzak tarama yapılmalı. Kemik metastazı çıkarsa kemik takviye edici ilaçlara geçilmeli. Ağrı çoksa kemiklere radyoterapi de yapılabilir. Kemik metastazı tespit edilirse hormon tedavisi değiştirilmeli. Buna rağmen cevap alınmazsa kemoterapiye geçilmeli. Babanıza da şu ana kadar doğru tedaviler uygulanmış. Şu dönemde böbrek, karaciğer fonksiyon testlerinin sıkı kontrol edilmesi ve beslenmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Babanıza her gün 2 bardak domates suyu içirin. Bol miktarda yoğurtlu ısırgan yemeği yedirin. Domates suyu içemiyorsa hapını (likopen) verebilirsiniz. Yaşlı olduğu için hastanızın milk thistle (devedikeni sütü kapsülü) almasında yarar var. Yine prostat kanserinde burdock (dulavrat otu tableti), boswellia bitkisi hapı, dandelion (karahindiba hapı) faydalı besin destekleridir. Şeker ve tansiyonu yoksa babanıza günde l çorba kaşığı meyan kökü de verebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. yıldırım özsoy dedi ki:

    babam 75 yaşında 3 sene evvel ileri evre prostat ca teşhisi konuldu psa 63 tü hormon tedavisine başlamadan evvel kemik sintigrafisi yapıldı temiz çıktı 3 aydan aya lucrın depot artı casodex kullandı bu süre sonunda psa 0.28 olunca casodex bırakıldı 3 ayda bir lucrın oldu 2009 yılının ekim ayında orşiektomi ameliyatı oldu ameliyat öncesi 1.9 olan psa değeri ameliyat sonrasında 1.7 oldu 1 ay sonra 2.01 ve ondansonraki 1 ay sonunda 2.27 oldu doktor bu değerlerin birbirine çok yakın olduğunu 2 ay sonra psa ya bakılacağını yükselme devam ederse casodex e başlatıcağını söyledi bu şubatta tekrar psa yı ölçtürücez sorum şu bu tedavi daha ne kadar gider eğer casodexlede yükselme devam ederse kemoterapi uygulamasında ne kadar idare eder şimdiden teşekkür eder iyi çakışmalar dilerim

  2. yıldırım özsoy dedi ki:

    ileri evere prostat kanserinin sonucunda hormon tedavisi sonrası geçilen kemoterapi ne kadar etkili ve ne kadar uzun süre hastanın yaşamasını sağlar

  3. Hakan dedi ki:

    iyigünler.. babam 72 yaşında, 8 yıl önce prostat başlangıcı var ama birşey yapmaya gerek yok denildi.1 hafta öncede aşırı halsizlikten ve arada bir sırtındaki hafif olan ağrının kalple bir ilgisi olabilirmi diye dr a gittiğinde kalbiyle ilgili hiçbir sorun çıkmadı.kansız kaldığını öğrendik.hemen 6 ünite kan verildi.. ve kan seviyesi 11 e çıkarıldı.. Total PSA 153 çıktı.yapılan elle muayenede prostat kanseri teşhisi konuldu ve biopsi yapılmadan iki yumurtalığıda bugün alındı. 1 ay sonra PSA seviyesine bakılcağı söylendi.bu süre zarfında ne beslenmesiyle ilgili nede yapılması gereken şeylerle ilgili tek birşey söylenilmedi. hatta kansızlık için bol bol et dalak pekmez önerildi.. benimde bildiğim bunların kesin yenilmemesi gerektiği, hatta kalsiyumdan bile korktuğumdan sabah kahvaltıda peynir dahi vermiyorum.. bizim bu 1 ay içinde yapabilceğimiz testler varmı ve beslenme proğramımızı nasıl belirlemeliyiz. yumurtalığın alınması bize neler kazandırdı..kalsiyum, şekerli gıdalar ve et konusunda ne yapmalıyız. kansızlık için prostat kanseri olan biri nasıl beslenmeli, shiitake mantarı hapı, 400 ünite Evitamini 200 ünite selenyumu kendiliğimizden almamızın sakıncaları olabilirmi..yumurtalıklar alındı ve bizi neler bekliyor, lütfen acil cevap.. geç kalmak istemiyorumm..
    şimdiden çok teşekkür ederim…

  4. Selin dedi ki:

    iyigünler babam prostat kanseriydi..ameliyat snrası düzeldi derken hücrelerin kemiklere (eklemler ve beyin) sıçradığını öğrendik. ışın tedavisi görmesi gerekirmiş bunun için hastaneden randevu aldık fakat ileri bir tarihe verildi.. en azından şu anda bizim besin açısından yapmamız gerekenleri söylerseniz bizi aydınlarmış olursunuz.Çünkü hastalığının seyrini tam olarak bilmediğimiz için yanLış besin vermekten korkuyoruz. en kısa zamanda cevap verirseniz seviniriz..daha fazla geç kalmadan…
    Şimdiden teşekkür ederim. iyi çalışmalar.

  5. yücel dedi ki:

    iyi günler.. babama 61 yaşında, 2,5 yıl önce prostat kanseri teşhisi kondu.Yapılan piyopsi sonucu prostat adenokarsinomu olduğu kesinleşti ve gleason skoru 9/10 çıktı.Kemik sintigrafisi ve tüm batın ultrasongrafi sonuçları temiz çıkınca hekimce radikal prostatetkomi ameliyatı yapıldı.Ameliyattan sonra 1 ay procalut tablet kullandı ayrıca lucrn depot yapıldı.Ameliyattan sonra 3 aylık dönemlerle 2 kez lucrn depot yapıldı ve PSA 0 ve 0,04-0,10 arasında seyretti ve hekim tarafından ilaç tedavisi kesildi. 6 ay ilaç almayınca en son ki PSA kontrolünde PSA değeri 10,16 çıktı ve hekim tarafından 1 ay süre ile procalut ve lucrn depot yapılmasına karar verildi ve yapıldı.Size sorum, babama uygulanan tedavi doğrumudur? babam bu tedavilere göre uzun ve sağlıklı yaşayabilirmi? bu hastalığın metastaz yapmaması için ne gibi tedbirler alabiliriz? vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım….

  6. FERHAN ŞAPCI dedi ki:

    Eşim 78 yaşında,64 yaşında MAYO Clinic’de check-up da prostat kanseri bulundu, ameliyat yapıldı,prostatı tümüyle alındı, yan olarak başka tedavi yapılmadı. 13 sene sonra(2008)9 agresif nüksedme oldu,38 seans radyoterapi oldu,1 sene hormon kullandı,PSA 0,04.Diğer bulguları gayet iyi.Kendisi 20 senelik by-pass’lı. FAKAT radyoterapi sonrası başlayan makat kanamaları oluyor,hemoroid kanaması değil,taze kan görüntüsünde,çok su içmesine rağmen idrar yaparken ağrısı oluyor.Doktorlarımızdan ve aldığımız tedavilerden çok memnunuz,sadece tedavi sonrası şikayetlerimize çözüm bulmak,yaşam kalitesini yüksek tutmak istiyoruz.SİZİN TAVSİYELERİNİZİ ALMAK İSTERİZ.
    Saygılarımızla, Ferhan Şapcı

  7. OYA dedi ki:

    merhaba babom 69 yasında prostat kanserı 3 ay once tespıt edıldı psa 845 ti ayrıca kemık metstası var vucudun hemen her yerınde plt 24 tü su anda plt 186( psa 60) a kadar dustu 1 ayonce hıc yuruyemuıyordu sımdı bıraz yurumeye basladı (hormon tedavisi goruyor sadece yeterlımı baska bısey onermedıler benı aydınlatırsanız sevınırım saygılarımlla

BİR YORUM YAZ

sağlık