tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Bağışıklığı Baskılayıcı Tedavide Diğer Yan Etkiler

Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi, tümörün cinsine göre yüzde 1-24 arasında değişen bir olasılıkla tümör olu­şumunu kolaylaştırıcı rol oynar. Bunlar arasında en sık görülenler lenfom ve Kaposi sarkomu gibi kötü huylu retiküloendotelyal sistem tümörleridir.

Teda­viye bağlı olarak deri tümörlerinin de görülme sıklığı arttığından bu hastalar uzun süre güçlü güneş ışığı altında kal­mamalıdırlar. Düzenli aralıklarla bir de­ri hastalıkları uzmanına görünmek, bu tümörlerin oluşmasını önleyemezse de hiç değilse erken ve güvenilir tanı ko­yulmasını sağlar.

En ender görülen komplikasyonlardan biri taş oluşumuna ya da idrar boru­su daralmasına bağlı olarak idrar yolla­rının tıkanmasıdır. Tıkanıklık genellik­le kolik ağrıya yol açmadan böbrek iş­levlerinin kötüleşmesiyle kendini belli eder. Bu duruma ultrasonografi ve ürografiyle tanı koyulur. Böbrek işlev­lerinin bozulmasıyla birlikte idrar boru­sunda ya da böbrek havuzunda belirgin bir genişleme görülürse ince bir idrar borusu kateteriyle ultrasonografik gö­rüntü altında böbrek havuzundan sıvı alınabilir ve hastanın idrar çıkarmasını sağlamak üzere bu kateter bir süre ye­rinde bırakılabilir.

Böbrek nakli yapılmış hastalarda çok ender olarak uyluk ya da üstkol ke­miği başında aseptik (bakterilere bağlı olmayan) doku ölümü görülür. Bu du­rum kol ya da bacakta ağrıya yol açar, ama ağrının tipi ve yeri belirsiz olabilir.

Radyolojik incelemede ışını geçiren ince bir çizginin görülmesi doku ölümünü düşündürür; kemik sintigrafisinde rad­yoaktif maddenin lezyon bölgesinde da­ha yoğun olarak toplandığının belirlen­mesiyle de tam doğrulanır. Aseptik do­ku ölümü ilaçla tedavi edilemez. Kalça protezleri kullanıp kullanmama kararı, hastada kalça hareketlerinin kısıtlanma düzeyine ve ilgili kemikte biçim bozuk­luğu olup olmamasına bağlıdır.

Doku ölümü en sık tek ya da her iki uyluk kemiğinin başında görülür. Bu durumda eklemin hareket ettirilmesi, ama bölgeye aşırı yükün binmesinden kaçınılması gerekir. Hasta aşırıya var­mayan jimnastik hareketleri yapmalı, bununla birlikte fazla yürümemeli ve yürüyüş sırasında baston ya da koltuk değneği kullanmalıdır. Böylece hem ek­lemin sertleşmesi, hem de hasar görmüş uyluk kemiği başının biçim bozukluğu­na uğraması engellenir. Steroit tedavisi­ne bağlı olarak ortaya çıktığı sanılan bu komplikasyon ilaçla tedavi edilemez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular