tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Beyin Sarsıntısı

Beyin sarsıntısı, kafaya isabet eden bir vuruş ya da darbe sonrasında vuku bulan geçici bir bilinç ve beyin fonksiyonu kaybıdır. Bilinç kaybı saniyeler, dakikalar veya saatler sürebilir. Ama iyileşme bir gün içinde gerçekleşir. Beyin dokularında, keşfedilebilir bir hasar yoktur.

Araştırmacılar, beyin sarsıntısındaki yaralanmanın şekli hususunda net açıklama getire­memektedir. Beyin sarsıntıla­rının çoğunda, hasar hafiftir ve olumsuz neticeleri de küçük çaptadır. Mamafih, diğerlerinde, beyin fonksiyonlarında önemli bir aksama oluşabilir.

Doktorlar, beyin sarsıntılarını, 1 ila 3 arasında derecelendirir. Birinci derecede bir beyin sarsıntısı genel­likle, bir bilinç kaybı yaratmaz. İkinci derece beyin sarsıntısı geçirmiş kişiler, genellikle 5 dakikadan az bir bilinç kaybı yaşarlar; üçüncü dereceden beyin sarsıntısı ise, tipik olarak 5 dakikadan fazla süren bilinç kaybına sebep olur ve 24 saatten fazla süren hafıza kaybına neden olabilir.

Semptomlar

Beyin sarsıntısının semptomları, baş ağrısı, bulantı ya da kusma, ve hafıza kaybı olabilir. Bazı semptomlar acil tıbbi dikkat gerek­tirebilir. Kafa karışıklığı ya da uyku hali, gittikçe artan yorgunluk, net ve açık konuşma zorluğu, vücudu­nuzun bir kısmında uyuşukluk veya felç hissederseniz, ya da bir gözbebeğinizin diğerinden daha geniş olduğunu fark ederseniz, derhal doktorunuzu arayınız.

Bir beyin sarsıntısını takip eden bir yıl içinde, bazı kişiler “beyin sarsıntısı sonrası” sendromunu yaşarlar. Semptomlar saatler, günler hatta haftalar boyunca ortaya çıkmayabilir; ve baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve uykusuzluk hallerini içerebilir. Yaratıcılık veya motivasyon husus­larında bir zayıflama yaşayabilir­siniz  bunlar depresyon ile karıştırılabilen semptomlardır.

Beyin sarsıntısı sonrası sendromunun tipik özelliği, alkole karşı olan toleransın azalmasıdır. Ayrıca, kişilik değişmesi de vuku bulabilir; ve kişiler, öncesine oranla, daha iddialı ve daha az diplomatik bir davranış şekline bürünebilirler.

Tedavi Seçenekleri

Beyin sarsıntısını teşhis ederken, doktorunuz, ilk olarak beyin kanaması ve omurilik yaralanması ihtimallerini elemek durumundadır. Kafa röntgeni veya bir bilgisayarlı tomografisi isteyebilir. Semptomlar kendi kendine yok oluyorsa, beyin sarsın­tısı için tedaviye gerek yoktur.

Doktorunuz, oluşabilecek diğer herhangi semptomların takibi için, bir ya da iki gün boyunca, evde sizle beraber birisinin bulunma­sını tavsiye edebilir. Birkaç gün boyunca yorucu veya zor aktivitelerden kaçınmanız veya dinlen­meniz önerilecektir.

Doktorunuz, baş ağrısı için, acetaminophen ya da daha kuvvetli bir ağrı kesici yazabilir. Aspirin ve ibuprofen, naproxen ve indomethacin gibi nonsteroidal antienflamatuar ilaçlardan kaçın­malısınız; çünkü bunlar kanama yapabilir ya da arttırabilir.

Beyin sarsıntısı sonrası sendromunun iyileşmesi, uzun bir yavaş gelişme dönemini takiben ani olarak oluşabilir. İyileşme, yaşlı kişilerde ve evvelce kafa yaralanması geçirmiş olanlarda, tipik olarak, daha uzun zaman alır. Bu sendrom için herhangi bir tedavi yoktur. Güven verme ve destek olma önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular