tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Böbrek Kanseri, Nedenleri ve Tedavisi

Soru:45 yaşındayım. Geçen ay önce böbrek kanseri (renal karsinom) tanısı konuldu. Sol böbreğim alındı. Operasyondan sonra başka bir tedaviye gerek duyulmadı. Şimdiye kadar ne alkol ne de sigara kullandım. Bu hastalığın sebebi ne olabilir? Hastalığımın tekrarlamaması için ne tür önlemler almalıyım? MEHMET G.

Cevap: Renal celi böbrek tümörleri, immün sisteminin zayıflığından ortaya çıkan kanserler olarak kabul edilir. Büyük üzüntüler ve stresin tümörü tetiklediği iddia edilir. Bazı araştırmalar, iş yerinde kimyasal maddelere maruz kalmak, katkı maddesi içeren gıdalar, hormonlu sebze-meyveler gibi faktörlerin tümörün oluşmasında etkili olduğunu göstermiş. Tümör erken evrede yakalandığında ameliyat birinci tedavi seçeneğidir. Tümör olduğu yerde kalmışsa ve büyük değilse başka tedaviye gerek duyulmayabilir. Erken vakalarda böbrek alındıktan sonra metastaz olmasa da aşı tedavisi (interlukin-interferon) yapılabilir. ‘”Lokal nüks ya da metastaz olursa büyük başarılar sağlayan hedefe yönelik 2 ilaç devreye girebilir. Nüks ya da metastaz riskini azaltmak için önerilerim şunlar:

*Sık grip olmayın, ateşli hastalık geçirmeyin. Bunlar immün sisteminin yorulmasına sebep olacaktır.
*Aşırı yorgunluktan kaçının.
*Stresten uzak durun.
* Beta karotenden zengin olan kırmızı, siyah ve koyu yeşil meyve sebzelere diyetinizde daha fazla yer açın. * * Fazla kilolu değilseniz havuç suyu için.
*Yüksek doz C vitamini immün sisteminin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Günde 2-3 portakal, mandalina tüketiyorsanız C vitamini takviyesine gerek yok. Ama yeterince turunçgil yemiyorsanız günde 2-3 gram C vitamini alın.
* Günde 1 bardak taze sıkılmış nar suyu için ya da 2-3 tane nar yiyin.
* Beyaz şeker, esmer şeker ve beyaz undan kaçının. Trans yağlardan uzak durun. Zeytinyağını tercih edin.
* Isırgan yaprağı kökü çayı, kuşburnu ve yeşil çay için.
* Haftada 2-3 gün balık yiyin. Diğer günler hindi ve tavuk tercih edin. Ama kırmızı eti ihmal etmeyin. Haftada 1 kez mutlaka kırmızı et yiyin.
* İmmün sistemini güçlendirdiği için reishi ve cordyceps mantarı hapı kullanın. Selenyum, E vitamini, üax seed (keten tohumu yağı kapsülü) omega 3, cat’s claw (kedi pençesi tableti), ahududu ekstresi (bilberry) gibi destekleri doktor tavsiyesiyle dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.
* Temiz havada yürüyüş yapın.
* Organik gıdaları tercih edin.
* Her gün 1-1.5 litre civarında su içmeye çalışın.
* Yağsız probiyotik yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin.
* İlk 3 yıl 3 ayda bir kontrolden geçin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular