tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Böbrek Taşları

Böbrek taşlan, kalsiyum tuzlan ve ürik asit gibi minerallerin böbrek¬teki ufak ve sert bir maddeye bağlanıp büyümesi ile oluşur.En sık rastlanan böbrek taşlan bir başka mineral olan oksalat ile kalsiyumun birleşmesinden oluşur. Erkeklerde kadınlara nazaran daha sık rastlanır.
Başka böbrek taşları ürik asit, sistin veya metiyoninden oluşur. Bir böbrek taşı oluşması başka taşların oluşabileceğini işaret eder.

Böbrek taşlan genellikle böbreğin orta kısmında oluşmaya başlar. Küçük olmaları durumunda zararsızdırlar. Çok küçük bir taşı hiç farkında olmadan idrar yolundan dışarı atabilirsiniz.0.5 santimetreden büyük olan taşlar böbrek yollarım tıkayabilir ve böbreklerin acı verici bir şekilde şişmesine yol açar. Böbreklerden idrar yollarına geçerek orada tıkanmaya yol açması büyük acıya yol açar (renal kolik).

Doktorlar bazı böbrek taşlarının neden oluştuğunu bilmiyor. Ailede genetik olabilir. Terleme sonucu idrarın daha koyulaş¬masından dolayı, sıcak bölge¬lerde yaşayanlarda ortaya çıkabilir. Böbrek taşma yol açan maddenin yoğunluğu, taşın başlama veya büyüme riskini arttırır.
Gut, hiperparatiroidizm, malabsorbsiyon veya inflamatuar bağırsak hastalığı olanlarda risk faktörü daha yüksektir.

Aynı zamanda araştırmacılar bazı kişilerin böbreğinde yaşayan ve böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilen çok küçük bakteriler keşfettiler. İleri düzeyde araştırmalar bir gün böbrek taşı oluşumunu engelleyecek yöntemler geliştirebilir.

SEMPTOMLAR

Başlıca semptom, dayanılmaz seviyelere çıkabilen ağrıdır. Ağrı, ilk etapta belin alt tarafından başlayarak idrar yolunu takip edecek şekilde kasıklara kadar uzanır. Ağrı aralıklarla ortaya çıkar. Diğer semptomlar arasında bulantı, kusma, idrarda kan, engellenmiş idrar akışı ve idrar üretiminde azalma bulunur. Enfeksiyon, ateşin yükselmesine, ürpermeye, ve kokulu veya renkli idrara neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Yukarıda belirtilen ağrılardan şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuza görünün. Doktorunuz size idrar ve kan tahlilleri, görüntü alabilmek için intravenöz piyelografî gibi tetkikler yapacak, sıkıntınızı hafifletmek için de ağrı kesici ilaçlar verecektir.

Bir taş tespit edilmesi durumunda, sebebini bulmak için doktorunuz metabolik test uygulayacaktır. Bu testler, kan tahlili, 24 saat idrar toplama (bugün boyunca) ve taş düşürmeniz halinde onun incelenmesi olabilir.Tedavi farklı şekillerde olabilir. Eğer siz de mağdurların diğer %90’ı gibi şanslıysanız, taş 6 hafta içinde kendiliğinden düşer. Bol su içmek sistemden daha kolay atılmasını sağlar.

Doktorunuz idrar yolu ile çıkan parçaları saklamanızı isteyebilir.
Tiazit idrar sökücüler alınarak, kandaki fazla kalsiyumdan kaynaklanan kalsiyum taşları önlenebilir.Ürik asitten oluşan taşlar için doktorunuz, idrarınızın alkalin düzeyini koruyacak ilaçlar verebilir. Ayrıca ürik asitin üretimini azaltan allopurinol ilacını tavsiye edebilir. Allopurinol genellikle gut için yazılır.

Bazı böbrek taşları, taş oluşumunu engelleyen sitrat eksikliğinden kaynaklanabilir. Sitrat hap veya suda eritilerek alınabilir.
Tekrarlamayı engellemek için bol su için (idrarınızı neredeyse renksiz kılacak kadar fazla) ve doktorunuzun tavsiye ettiği düşük protein ve tuz diyetini uygulayın.

Böbrek Taşları Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıda Yer Alan Videoyu Sonuna Kadar İzlemeniz Tavsiye Edilir


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular