tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Bronşit

Solunum Yolları İltihabı – Bronşit ve Bronkopnomoni
Akciğerlerdeki nefes borularının yani bronşların iltihaplanması haline bronşit denir. Bronşit solunum yollarının genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve birden başlayan hastalıklarındandır.

Çeşitli mikroorganizmalar, mikrop, bakteri ve virüsler solunum yolu mukozasını iltihapiandırabilir. Mikropların yerleştiği ve etkilediği yere göre hastalığa trokeobronşit veya bronşit adı verilir. Üşüme, yorulma, kötü beslenme sonucu vücut direncinin azalması gibi hazırlayıcı faktörlerin rolü büyüktür. Ayrıca sigara ve toz, duman, asit buharları gibi tahriş nedeni ile de başlayabilir.Başlangıçta ateş, öksürük ve kırıklık vardır. Solunum yollarının iç yüzünü döşeyen mukozada kızarıklık, şişlik görülür. Bu şekilde başlayan hastalığa akut bronşit denir. Daha sonra mukoza salgısı artar, balgam şeklinde çıkar. Yapışkan olan balgamın atılması güçtür, ekspektoran ve mükolitik ilaçlar yardımcı olabilir.Bazı vakalarda amfizem ve kalp hastalığı sonucu bronşit devamlı bir hastalık halini alır. Bu durumda kronik bronşit söz konusudur. Özellikle geceleri artan öksürük nöbetleri ve astımı andıran solunum güçlüğü görülür. Bu gibi hastalıklarda bir komplikasyon olarak bronkopnömoni, pnömoni gibi akciğer hastalıkları yerleşebilir.Tedavi için yatak istirahati, antiseptik buğular, ıhlamur ve sıcak çay önerilir. Çok kere virütik etkenli olduğundan antibiotik yararsızdır. Aspirin, piromidon, kodeinli öksürük ilaçları, ekspektoranlar verilir. Bronkopnömoni meydana geldiğinde ve ateş yüksek olduğu zaman antibiotik (ampisilin, eritromisin, tetrasiklin) vermek gerekmektedir.

Bronşit, büyük bronşları, yani soluk borusundan çıkarak akciğerlere yayılan hava borularını örten mukoza dokusunun akut ya da kronik iltihabıdır. İltihap, “bronşi-yol” adı verilen küçük bronşlarda oluşursa; “bronşiolit” adıyla anılır. Soluk borusu ve bronşların iltihabı, üst solunum yollarında (burun, boğaz, gırtlak) grip enfeksiyonu sırasında çok sık gelişen bir komplikasyondur. Boğmaca ve kızamık sırasında da so­luk borusu ve bronş enfeksiyonlarına sık rastlanır. Özellikle soğuk algınlığı sonrasın­da öksürükle birlikte hafif ateş görülür. Soluk borusu ve bronşlarda gelişen iltihap göğsün orta bölümünde, göğüs kemiğinin arkasında, öksürüğün neden olduğu bir ağrıyla birlikte ortaya çıkar. Bazen daha hafif olan ağrılar, tüm göğse yayılabilir; so­lunum kaslarının zorlanmasıyla solunum sıklaşır ve öksürük inatçı bir hal alır.
Bronşit için önerilen modern tıp tedavileri
Bakteriyel enfeksiyon vakalarında antibiyotik kullanılır. Daha hafif vakalarda öksü­rük şurupları kullanılır.

Doğal sağlık tedavileri:

•Akut bronşit homeopati tedavileri ile tedavi edilebilir. Kronik bronşit vakaları için, daha uzun bir zaman dilimine yayılan homeopati tedavileri uygulanmalıdır:
• Tozlu odalarda artan kuru öksürükler için rüzgârgülü bitkisini deneyin.
• Bulantı, kusma ve boğulma hissi gibi durumlarda özel bir homeopati mad­desi olan “Ipecac.” kullanılabilir.
• Kuru öksürük, baş ağrısı ve aşırı susuzluk gibi durumlarda çit kökü adlı bit­kiyi kullanabilirisiniz.
• Yüzü solan, sinirlenen ve sürekli soğuk su isteyen çocuklar için homeopati alanında özel olarak kullanılan “fosfor” maddesini deneyebilirsiniz.
• Kuru öksürükle başlayan ve üşümeye neden olan vakalarda bıldırcın otu
kullanımı uygundur.

Bunların Dışında Aşağıdakiler de Uygulanabilir:

■ Okaliptüs ve kekik yağları buharlaştırılarak teneffüs edilirse, solunum yolları­nı açar.
Zencefil yağını sulandırarak çocuğunuzun göğsüne sürün. Bu şekilde balgamı tedavi etmiş olursunuz.
■ Öksürüğü azaltmak için hazırladığınız bitkisel çaya kara yemiş ilave edin.
■ Enfeksiyonlarla mücadele etmek için sarımsak yağını çocuğunuzun göğsüne sürün.
■ Sıcak suyun içine karıştırılan ginseng enfeksiyonu azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır.
■ Enfeksiyonu ve öksürüğü azaltmak için ılık ballı suyun içine birkaç damla li­mon suyu ilave edin.

Faydalı terapiler
Homeoapti, geleneksel Çin terapileri, akupunktur, herbalizm, refleksoloji.

Evde yapabilecekleriniz
■ Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin.
■ Görülen belirtiler şiddetleniyorsa, paniğe kapılmamaya çalışın. Çocuğunuzu  korkutursanız, durumu daha da kötüye gider.

Uyarı
Çocuğunuzun tükürüğünde kan varsa, dudakları morarıyorsa ya de ateşi oldukça yüksekse, acilen doktorunuza başvurun. Doğal yollardan uyg uladığınız tedavi er 2 g ün içind 3 etki göstermemişse, hemen doktoru nuzu görmeniz gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular