tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Çocuğunuzun dinamizmini ölçebilir misiniz?

Çocuğunuzun fiziksel yönden ne kadar aktif olduğunu değerlendirmeniz oldukça kolaydır. Düzenli olarak fiziksel hareket yapan bir çocuğun pasif olduğunu düşün­menize gerek yoktur. Çocuğunuz bir kitap kurdu ise ya da bilgisayar bağımlısı ise, fiziksel yönden aktif olduğunu söyleyemeyiz.
Çocuğunuzun bir hafta boyunca ne tür faaliyetler içinde bulunduğunu göz­lemleyin ve zamanının ne kadarını spor yaparak geçirdiğini hesaplayın. Hesapla­ma yapabilmek için aşağıdaki soruları cevaplayın ve puanlamayı uygulayın:
■ Çocuğunuz günde en az bir saat spor yapıyor mu? Örneğin, koşuyor mu, sak­lambaç oynuyor mu, hoplayıp zıplıyor mu, yürüyüş yapıyor mu? Cevabınız evet ise her gün başına 2 puan ekleyin.
■ Çocuğunuz beden eğitim derslerindeki faaliyetlere katılıyor mu? Çocuğunu­zun katıldığı her beden eğitimi dersi için 2 puan ekleyin. Çocuğunuzun ka­tıldığı beden eğitimi derslerindeki sınıf mevcudu sayısı 30’dan fazla ise 1 pu­an çıkarın çünkü kalabalık sınıflarda çocuğunuzun fiziksel aktivite yapma sayısı düşecektir.
■ Çocuğunuz beden eğitimi dersleri dışında da spor yapıyor mu? Örneğin, yü­züyor mu, jimnastik yapıyor mu, beyzbol veya basketbol oynuyor mu, dans ediyor mu? Çocuğunuzun bu tür sporları yaptığı her saat başına 2 puan ek­leyin.
■ Çocuğunuz fiziksel hareket içeren aktivitelerde ya da derslerde yer alıyor mu? Örneğin, müzik ve dans dersleri alıyor mu? Çocuğunuzun katıldığı her oturum için 2 puan ekleyin.
m Çocuğunuz boş zamanlarını geçirme hevesi dışında da düzenli olarak fiziksel aktivitelerde bulunuyor mu? Örneğin okula yürüyerek gidiyor mu? Cevabınız evet ise 1 puan ekleyin.
tasmali-cocuklar_31
■ Çocuğunuz birkaç basamak merdiven çıktıktan sonra (üç yaş altı çocuklar için bir basamak) nefes nefese kalıyor mu? Cevabınız evet ise 2 puan çıkarın.
■ Ağır ve yorucu fiziksel hareket gerektiren aktivitelerin sonucunda verilen 10 dakikalık bir moladan sonra bile nefes almakta zorluk çekiyor mu? 10 dakika­lık bir moladan sonra nefes alış verişleri düzene girmiyor mu? Cevabınız evet ise 2 puan çıkarın.
■ Çocuğunuz ayak parmaklarının ucuna kolayca eğilerek ulaşabiliyor
Ce­vabınız hayır ise 2 puan çıkarın.
■ Çocuğunuz günde 2 saatten fazla bir zaman dilimini televizyon, video ya da bilgisayar karşısında geçiriyor mu? Çocuğunuzun pasif olarak geçirdiği her saat başına 2 puan çıkarın.
■ Çocuğunuz obez kategorisine giriyor mu? Cevabınız evet ise 2 puan çıkarın.
Çocuğunuzun fiziksel dayanıklılığı yaşıtlarından çok daha az mı? Örneğin, ar­kadaşlarından daha az mı koşuyor, koşu esnasında arkadaşlarına yetişmekte güçlük mü çekiyor? Cevabınız evet ise 2 puan çıkarın.

Sonuçları nasıl değerlendirebilirsiniz?
Sonuç 20’nin üzerinde ise: Çocuğunuz fiziksel olarak aktif ve oldukça zinde.
■ 14-19 arası: Çocuğunuzun egzersiz yapma durumu oldukça iyi. Çocuğunuz yaşıtları kadar sağlıklı.
■ 7-13 arası: Çocuğunuz zinde sayılır. Daha sağlıklı bir çocuk yetiştirmek isti­yorsanız, çocuğunuzun yaptığı fiziksel aktivite çeşitliliğini artırmaya çalışın.
7’den az ise: Çocuğunuz fiziksel olarak zinde değil. Yavaş yavaş fiziksel hareket . sayısını artırmaya çalışın. Pasif olarak geçirilen her 10 dakika çocuğunuzu da­ha da sağlıksız kılacaktır. Egzersiz yapmayan bir çocuk kalp damar hastalıkla­rı başta olmak üzere, birçok sağlık sorunu ile yüz yüze gelecektir. Fazladan yapılan her egzersiz çocuğunuzun sağlığını daha da geliştirecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular