tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Çocuklarımız neler yemeli?

Bu sorunun cevabı, okuduğunuz bölümün odak noktasıdır. İlk çocuğunuzu büyüt­meye çalışıyor olsanız da, çocuğunuzu büyütmüş ve mutfağınızda birtakım köklü değişiklikler yapmayı planlıyorsanız da, bu sorunun cevabı hepimiz için bir çıkış noktası olacaktır.

beslenme

Böyle bir soruya cevap vermeden önce, hepimiz şöyle bir durup besinler içindeki hangi maddelerin vücut sağlığımız için önem taşıdığını düşüne­lim ve sonra düşüncelerimizi çocuklarımızla paylaşalım. Bu önerimiz, yürüme aşamasında olan bir çocuğa yağlı asitlerin faydalarını anlatmak gibi bir şey değil, zaman zaman verdiğimiz önerileri bu tür şeylerle karıştırmayın lütfen. Bizim öne­rimiz, annelerin çocuklarına çocuklarının dili ile ve çocuklarının kullandığı keli­melerle hangi besinlerin ne derece önemli olduğunu anlatmasıdır. Bu şekilde ço­cuklar da kendi mantık düzeyleri çerçevesinde sağlıklı beslenme kavramının ne anlama geldiğini anlayabilir.
Çocuklarımız tek tip beslenme tarzı ile beslenmek yerine, besin çeşitliliği içe­ren sofralara oturmalıdır. Öncelikle bu gerçeği kabul etmeliyiz. Bir besin maddesi­nin aşırı miktarda ve sürekli olarak tüketilmesi alerjiye neden olabilir ve vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Öte yandan, ‘yemek işi çocuk oyuncağı değildir, her öğününüzde düzenli bir şekilde yeşil sebze ağırlıklı, sağlıklı gıdalar tüketin’ türün­den uyarılar da pek bir işe yaramaz çünkü bu tür uyarılar bir süre sonra ebeveyn­leri bile bıktırır.

Temel gıdalar
Sağlıklı bir beslenme tarzım oluşturan yedi temel unsur vardır, bu unsurlar çocuk­larımızın gelişimini ve büyüme çağını olumlu yönde etkiler. Söz konusu yedi temel unsurdan birinin bile tüketiminde eksiklik görülürse, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli birtakım sorunlarla karşı karşıya kalırız. Şimdi bu yedi temel unsuru hep birlikte sayalım: yağ, karbonhidrat ve protein (bunlara ‘büyük’ anlamına ge­len ‘makro’ gıdalar da denir), vitamin ve mineraller ve diğer elementler (bu ele­mentler yalnızca mikroskop ortamında görülebildiği için ‘mikroskobik’ ya da ‘küçük’ anlamına gelen ‘mikro’ adını taşır). Diğer iki önemli unsur ise su ve lifli gı­dalardır. Söz ettiğimiz bu temel unsurların çocuklarımız tarafındantlengeli bir şe­kilde tüketilmesi, çocuklarımızın sağlıklı bir hayat sürmesi ve gelişimini hızla ta­mamlaması anlamına gelir.
Yedi temel gıda maddesi ile ilgili olarak bilmemiz gereken en önemli şey ço­cuklarımızın bu gıdaları neden ve ne kadar tüketmesi gerektiği ve bu gıdalarla bes­lenmedikleri takdirde başlarına neler gelebileceğidir. Çocuklarımızın beslenmesi ile ilgili en doğru yolu, geçmişte yaptığımız bazı hatalardan ders çıkararak da bu­labiliriz. Böylece sadece çocuklarımızın değil tüm ailemizin sağlığını koruyacak bir beslenme sistemi geliştirebiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular