tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

İdrar Yolları Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları çocuklarda sıklıkla görülen bir enfeksiyon türüdür. Kız çocuklarının %3’ünde, erkek çocuklarının %1’inde 11 yaşına kadar idrar yolu en­feksiyonu görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri çok kolay anlaşıla­maz çünkü çocuklar tam olarak ne tür sorunlar yaşadıklarını anlatmakta güçlük çekerler. Bu nedenle birçok idrar yolu enfeksiyonu vakası teşhis edilemez. Bu ne­denle burada verilen yüzdelik oranların daha fazla olabileceği de düşünülebilir. İd­rar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbrek hastalıklarına yol açabilir.
Sağlıklı bir kişinin idrarında bakteri bulunmaz. İdrar yolu enfeksiyonları dışa­rıdan gelen bakteriler nedeniyle ortaya çıkar.

İdrar dışarıya doğru akarken, burada birikmiş olan ve yukarılara çıkmaya çalışan mikroorganizmaları temizler. Ancak bazen bu mekanik temizleme yeterli olmaz ve enfeksiyon etkenleri yukarılara doğ­ru sızabilir. Örneğin normalde barsaklarda bulunan “E.coli” isimli bir bakteri (koli basili) makattan vücudu terk ettikten sonra yeniden vücuda girer ve mesaneye kadar ulaşarak sistite yol açar. Sistit, çocuklar ve erkeklerde nadiren görülse de in­san sağlığını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Sistite neden olan bakteri üretra yolu ile böbreklere ulaşırsa böbrek enfeksiyonuna yol açar. Böbrek enfeksiyonu ateş ve ağrıya neden olur. Böbrek enfeksiyonu mesane enfeksiyonundan daha teh­likelidir çünkü böbrekler vücut sağlığı için hayati rol oynar.

Bazı çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları kronikleşir ve sürekli nükse­der. Bu durum idrar yollarında ciddi bir sorun olabileceğine işaret eder. Doktorlar, yıl içinde bir defadan fazla idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların detaylı sağlık testlerine tabi tutulması konusunda hemfikirdir. Bazı çocukların vücudunun so­ğuk algınlığı ya da kulak enfeksiyonlarına yatkın olduğu bilinmektedir. Aynı şekil­de, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı vücut yatkınlığı olan çocuklar da vardır.

Çocuğunuz çok küçükse, idrar yolu enfeksiyonu yaşadığına dair herhangi bir belirtinin varlığını hissedemeyebilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan çocuk­larda yüksek ateş, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtiler gözlemlenmektedir. İd­rar yolu enfeksiyonu geçiren bazı çocuklarda hafif ateş, bulantı ve kusma da görü­lebilir, îdrar yolu enfeksiyonu yaşayan çocukların idrarında değişik bir koku oluşur ve rengi her zamankinden daha farklı olur. Çocuğunuzun ateşi yüksek ise ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığına işaret eden herhangi bir belirti yaşamıyorsa, mesane enfeksiyonu yaşama riski olabilir.

Yaşı büyük olan çocuklarda görülen mesane enfeksiyonunun belirtileri ara­sında karın ve pelvik bölgesi ağrısı yer almaktadır. Enfeksiyon geçiren çocuklar da­ha sık idrara çıkar ve göğüs kafesi ağrısı çeker. Ağrı sırt ağrısı şeklinde de kendisini gösterebilir. Böbreklerinde enfeksiyon oluşan çocukların idrarı koyu renkli ve ko­kuludur. Bu çocuklar idrar yaparken acı ya da ağrı çekebilir veya yataklarını ıslata­bilir ve idrarını kaçırabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu için önerilen modern tıp tedavileri:

İdrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, idrar tahlili yaptırmanız gerek­mektedir. Temiz ve hijyenik olduğundan emin olduğunuz cam bir kavanoz temin edin ve çocuğunuzun idrarını bu kavanozun içine boşaltın. Tahlil yaptırmak iste­diğiniz çocuğunuz kavanozun içine işeyemeyecek kadar küçükse, tahlil yapan özel bir laboratuvara kullanılmış bir çocuk bezi götürebilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyon­ları antibiyotik ile tedavi edilebilir.

Doğal sağlık tedavileri
■ Kronik enfeksiyonların tedavisi uzun bir tedavi sürecine yayılabilir ancak aşa­ğıdaki homeopatik tedaviler daha kısa sürede sonuç verebilir:
• Homeopati alanında “cantharis” olarak bilinen bitki yanma hissi ve acıma­ya neden olan idrara çıkma durumları için kullanılabilir.
• Homeopati alanında uzmanlar tarafından özel olarak hazırlanan “merkür” adlı madde kanlı idrar vakalarında kullanılmaktadır.
• Balansı bitkisi soğuk su ile rahatlayan ve idrar yollarında batma hissine ne­den olan durumlar için uygundur.
• Halk arasında “saparna,” homeopati alanında “sarsaparilla” olarak bilinen bitki idrar sonrasında ortaya çıkan yanma hissine iyi gelmektedir.
• idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan bitkilerden antiseptik ve diüretik olanları tercih edilmelidir. Karakafes ya da eşekkulağı olarak bili­nen “comfrey” adlı bitki, öksürük otu ve hatmi çiçeği demlenerek kullanıldı­ğında yanma hissi veren ağrıları dindirir.
• İdrar yolu enfeksiyonları için antienflamatuar ve antiseptik özelliğini taşıyan bitkiler de kullanılabilir. Bu tür bitkilerin arasında ayı üzümü ya da koca üzüm adı ile bilinen “uva ursi”, papatya ve civanperçemi yer almaktadır. Bu bitkiler ile hazırlanan içecekler iki saatte bir içilebilir ya da çocukların banyo küveti için hazırlanan suyun içine karıştırılabilir.
• Ateşe neden olan idrar yolu enfeksiyonlarında, çocuklara limon yaprağı ve pa­patya ile hazırlanan çay içirilebilir.
• Lavanta yağı ve sandal ağacı yağı yatıştırıcı ve antiseptik bir özelliğe sahiptir. Çocuğunuzu her akşam bu yağlarla hazırladığınız su ile yıkayabilirsiniz.
• Çocuğunuza bol bol taze yoğurt yedirin. Bu şekilde, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin dengesini sağlamış olursunuz.
• Kırmızı yaban mersininden elde ettiğiniz meyve suyunu şeker ile karıştırma­dan çocuğunuza içirin. Kırmızı yaban mersini bakterilerin idrar yolları ve me­sane duvarlarına yapışmasını engeller.
• Limon suyu ve balla karıştırılan arpa suyu çok uzun zamandan beri idrar yol­larının tedavisi için kullanılmaktadır. Arpa suyunun enfeksiyon önleyici özel­liği vardır.
• İdrar yolları enfeksiyonu yaşayan çocukların bol bol su içmesi gerekmektedir.
C vitamini takviyesi kullanın. C vitamini diüretiktir (idrar söktürücü) ve bağı­şıklık sistemini güçlendirir. Sık sık nükseden idrar yolları enfeksiyonu bağışık­lık sisteminin düzenli olarak çalışmadığına işaret etmektedir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinizden gelen her şeyi yapın.

Faydalı terapiler
Homeopati, herbalizm, Ayurveda, besin terapisi, akupunktur ve geleneksel Çin te­rapileri Evde yapabilecekleriniz
• Hijyen idrar yolları enfeksiyonunun baş düşmanıdır. Bu nedenle bebeğinizi ya da çocuğunuzu düzenli olarak yıkayın. Ergenlik çağma gelmiş çocuklara ban­yo yapmaları konusunda ısrar etmek her zaman işe yaramayabilir. Ancak ban­yo yapmak istemeyen çocuklara banyo yapmanın ne kadar sağlıklı olduğu sü­rekli olarak hatırlatılmalıdır. Çocuğunuzun banyo küvetinde kullandığı suya bir damla çay ağacı yağı damlatın. Bu şekilde olası bir enfeksiyonu da önlemiş olursunuz.
• Kız çocukları adet dönemi yaşıyorsa kullandıkları petlerin hijyenik olmasına özen göstermelidir. Kız çocuklar vajina temizliği konusunda hassas omalıdır. Çocuklar tuvaletten çıktıktan sonra ellerini özenle yıkamalıdır.
• Çocuğunuzun bol miktarda sıvı tüketmesini sağlayın, bol sıvı tüketimi idrar yollarını sürekli temizler.

•Nitrofuran adı verilen bazı bileşikler (Nitrofurazon, Furazolidon) antiseptik etkileri nedeniyle idrar yolları enfeksiyonlarında çok kullanılırlar. Ayrıca bu ilaçların bazı mantar enfeksi­yonlarına (Candida albicans) ve parazit­lere (trikomas) karşı da öldürücü etkisi vardır.

SORU: İdrar yollarımda iltihaplanma var, neden?
İdrar yollarında iltihaplanma var. Doktora gittim, bana ilaç verdi. Bu ilaçları kullandıktan sonra cinsellik sırasında boşaldığım zaman ağrı oluyor. Bunun nedeni nedir?

CEVAP İdrar yolu iltihaplanmalarında boşalma sırasında ağrı olması imkansız değilse de çok nadiren görülen bir durumdur. Gelen meninin içinde kan olup olmaması, prostat ve meni keselerinizin makattan yapılacak ultrason ile değerlendirilmesi, PSA değerlerinize bakılması gibi muayeneye eşlik edecek bazı tetkiklerden sonra bir üroloji uzmanı tedavinizi düzenleyebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular