tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kafa Karışıklığı ve Bilinç Kaybı (Delirium)

Kafa karışıklığı, mantıklı ve tutarlı bir düşünce ve eylem akışı sürdürme yetersizliğidir. Hepimiz, geçici kafa karışıklığı dönemleri yaşarız. Birkaç saat ya da daha fazla sürmeleri halinde, anormal olurlar.

Bilinç kaybı (delirium) bir tür kafa karışıklığı durumu olup, ajitasyon,  nabız artışı, terleme, gözbebeklerinde büyüme, titreme ve bazen halüsinasyon  eşliğinde görülür. Mental fonksiyondaki bu değişiklikler, yüzeysel olarak bunamadakilere benzer.

Ama iki önemli fark vardır: Atakların hızı ve bilinç / şuur düzeyi.

Bilinç kaybı tıbbi aciliyet gerek­tirir. Genellikle, enfeksiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği, kontrol edilmeyen şeker hastalığı ya da alkol veya diğer tür madde kullanımında aşırı doz gibi akut, yaşamı tehdit eden bir hasta­lığın sinyalidir (özellikle narin yaşlı kişilerde).

Yaşlı kişiler özellikle ameliyat sonrasında bilinç kaybına karşı hassastırlar. Pek çok ilaç (reçete gerektirmeyen ilaçlar dahil) yaşlı­larda bilinç kaybına neden olabilir.

Semptomlar

Kafa karışıklığı ve bilinç kaybının semptomları, genellikle, birkaç gün veya birkaç saatlik bir süre içinde yani çabuk gelişir. Şuur bulanık olabilir ve kişi uykulu ya da alarm halinde olabilir.

Semptomlar şunlardır: Vesve­seli ve huzursuz olma, ajitasyon ve heyecan, korku ve şüphecilik, titreme, idrar tutamama, halüsinasyonlar, ve tutarsız konuşma.

Asıl normal dişilik, bir konu ya da vazifeye odaklanılamamasıdır. Bunun yanında, kişi kolaylıkla uykulu olabilir veyahut uyandı­rılma zorluğu yaşar.

Tedavi Seçenekleri

Doktor bir fiziksel muayene yapacak ve yakın bir arkadaş ya da akraba tarafından cevaplan­dırılması gerekebilecek sorular soracaktır. Altta yatan her türlü tıbbi durum tedavi edilmelidir. Eğer ajitasyon şiddetli ise, tedavi etkisini gösterene kadar kişiyi sakinleştirmek için anksiyeteye karşı kullanılan ilaçlar verilebilir. Alternatif olarak, kafa karışıklığı ve ajitasyon durumları ile ilgilen­mede, destekleyici bir akraba ya da arkadaşın mevcudiyeti gayet yardımcı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular