tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kaşınan Bir Deri Hastalığı Egzama

Vücudumuzun belirli yerlerinde oluşan kaşıntı, derinin pul pul olup dökülmesi yaşantımızı oldukça etkileyen bir durumdur. Özellikle dirsek, el ve avuç içinde kendini gösteren bu hastalık egzama olarak adlandırılır.

Egzama nedir?

Egzama hastalığı, halk arasında alerjik bir deri hastalığı olarak telaffuz edilmektedir. Diğer bir adı ise dermatit olarak bilinir.

yagli-egzama-tedavi

Egzama genellikle cildin devamlı olarak belirli maddelere temas ederek bir hassasiyet oluşturmasından kaynaklandığı gibi, çevrenin getirmiş olduğu etki ya da genetik yapıdan da kaynaklanarak oluşan iltihaplı bir deri hastalığıdır.

Bu alerjik hastalık vücutta kırmızı renkte, şişmiş, pütürleşmiş, kabuklaşmış ve kaşıntılı bir görüntü sergilemektedir. Ayrıca sulu yaralarda görülebilmektedir.

Egzama vücudun ufak bir kısmını kapsayabildiği gibi vücudun birçok bölgesini de ele geçirebilmektedir. Kaşınma hissinin fazla olmasından dolayı bu kısımlar mikrop kapabilir. Eğer en kısa sürede müdahale edilmez ise ciltte soyulmalar meydana gelerek zamanla kalınlaşma olup, cildinizin rengi eski görüntüsünden uzak bir hal alabilmektedir.

Egzamanın insandan insana bulaşması gibi bir durum görülmemektedir. Ölüme yol açma söz konusu değildir. Sadece kişinin kendi psikolojisi üzerinde etki gösteren, günlük yaşantısında bir hayli kendisine rahatsızlık hissiyatı veren bir durumdur.

Egzamanın nedenleri nelerdir?

Birçok belirtileri ve tipi bulunmaktadır. Bunlar günlük yaşantının vermiş olduğu faktörlere bağlı olarak rol almaktadır. En sık karşılaşılan belirtilerden biri alerjidir ve bu egzama türüne “atopik dermatit” denilmektedir. Bu da bebeklikten, çocukluğa ve erişkin dönemi olarak 3 ayrılmaktadır. Eğer kişide astım ya da saman nezlesi denilen rahatsızlık var ise bu tip hastalarda egzama daha çok kendini göstermektedir.

Günlük yaşantıda sürekli kaşınılıyorsa eğer bu kaşıma egzama rahatsızlığını meydana getirebilir. Bu yüzden genellikle el, kol, bacak ve ayak gibi alanlarda çok sık görülür. Eğer egzama bu şekilde oluşmuş ise bu egzama tipine de “nörodermafit” denilmektedir.

Egzamanın belirtileri nelerdir?

Alerjik maddelerin meydana getirmiş olduğu egzama da genel olarak yüzde, ellerde ve ayak üzerinde sıkı bir kaşıntı hissiyatı, kızarıklık ve hafif bir deri dökülmesi görülmektedir. Bunların yanı sıra kol dirseklerinde sık görülen bir tiptir. Egzama rahatsızlığı ile hekime başvuran hastaların genelinde bu tip egzama görülmektedir.

Egzama nasıl tedavi edilir ve ne gibi önlemler alınabilir?

Günümüz de egzama için birçok ilaç bulunmaktadır. İlaç ile tam olarak bir tedavisi mümkün olmasa dahi oluşan egzamayı kontrol altına almayı başarmaktadır. Bu hastalıkta en çok rahatsız eden durumun kaşıntı olmasından dolayı antihistaminikler denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Tabi bu tip ilaçlar doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.

Egzama hastalığına yakalanan kişinin derisi bir hayli kurudur. Bundan dolayı derinin kuru olan bölgelerini nemli tutmak çok önemlidir.  Bu bölgeler yıkanılacağı zaman kuru sabunlardan kaçınılarak, daha çok kremli sabunlar tercih sebebi olmalıdır.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular