tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kemoterapi

Infeksiyoz hastalıkların önlenmesi veya te­davisi amacıyla, mikrop öldürücü kimya­sal maddelerin insan vücudunda kullanıl­masına kemoterapi adı verilir. Bazı man­tarların kendi metabolizmaları için yaptık­ları çeşitli kimyasal maddeler diğer bazı  tür mikropların yaşamasını ve üremesini engellediği için antibiyotik adını alırlar Ay­nı zamanda paraziter hastalıklarda da uy­gulanabilen kemoterapi, sozcuk anlamı olarak kimyasal maddelerle tedavi demek­tir Kanserin tedavisinde de kemoterapi uygulanmaktadır. Kanser hücrelerinin ço­ğalmasını önlemek amacıyla kullanılan di­ğer alanlarla yani sitostatik ilaçlarla be­raber kullanılmakta olan antibiotikler de vardır.

Kemoterapi, bir anti kanser ilacıdır. Sıklıkla, bir kanser (tümör) bir yerde bulunup vücuttaki diğer bölgelere metastaz yapmamış (yayılmamış) olduğunda kullanılır.

Yayılmış bir kanseri (tümörü) ameliyat etmek ya da vücudun tüm bölgelerindeki kanser hücrelerini bulup bunları öldürmek için radyasyon terapisi uygulamak her zaman mümkün değildir.

Ancak, kan dolaşımı aracılığıyla vücuttaki her dokuya gönderilen kemoterapi, her nerede olurlarsa olsunlar, kanser hücrelerine ulaşabilir. Birçok kanser (tümör) için kemoterapi ilaçları kombinasyonları kullanılır çünkü bu ilaçlar kombinasyon halinde verildiğinde, tek başlarına verildiğinde olduğundan daha etkilidir.

Kemoterapiye verilen tam bir yanıt, saptanabilir tüm kanserlerin (tümörlerin) ortadan kaybolması olarak tanımlanır. Ancak, sıklıkla, saptanamayan birkaç kanser (tümör) kalmış olur ve bu kanser (tümör) tekrar büyüyerek daha çok yayılabilir.Kısmi bir yanıt, tümörlerin miktarında bir düşüş (yandan çok) olarak tanımlanır. Birçok kanser (tümör), zamanla kemoterapiye karşı bir direnç geliştirir.

Kemoterapiden kaynaklanan riskleri azaltan başlıca bir gelişme, koloni stimüle edici büyüme faktörleridir. Bu doğal maddeler, kemik iliğinin kemoterapi esnasında gördüğü zedelenmeden kurtulmasına yardımcı olur ve böylelikle, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin daha hızlı üretilmesine yol açar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular