tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kısırlaştırma

Doğum kontrolü amacıyla yapılan gö­nüllü kısırlaştırma, ender de olsa uzun zamandır kullanılan ve son 10 yıldır yaygınlaşan bir yöntemdir. ABD’de, çiftlerin yüzde 30’unun evlendikten 15 yıl sonra kısırlaştinhnayı istedikleri saptanmıştır. Öteki doğum kontrol yön­temlerinden farklı olarak, kısırlaştırma çocuk yapma yeteneğini tümüyle ve sonsuza değin ortadan kaldırır. Belki de bu yüzden, oldukça az sayıda ülkede yasaldır.

Kadında kısırlaştırma:
Çeşitli yön­temlerle Fallop borularını, başka bir de­yişle, yumurtalıkları dolyatağına bağla­yan ve yumurtanın geçtiği kanalları ka­patarak uygulanır; bu işlem bağlama, halka, klips ve elektrokoagülasyonla (elektrikle pıhtılaştırma) gerçekleştiri­lir.

Kanalların bağlanması kadının genel durumunu etkilemez. Genel anestezi al­lında yapılan cerrahi girişimden kay­naklanan hafif bir rahatsızlık duyulur. Bu girişim genellikle sezaryenle yapı­lan doğumlarda kadın bir daha çocuk yapmamaya karar verdiğinde uygula­nır.

Erkekte kısırlaştırma: Spermlerin erbezlerinden siyeğe giderken geçtiği ka­nalların kesilip bağlanmasıyla (vazektomi) gerçekleştirilir. Vazektomi basit, kı­sa süren ve yalnızca yerel anestezi ge­rektiren bir girişimdir.

Vazektomi yapıldıktan sonra, tehli­kesizce ilişkiye girmeden önce ersuyunda spermlerin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir; ersuyu ancak 10-15 boşalmadan sonra tümüyle spermsiz ka­lır..
Vazektomiden sonra erbezi kesesin­de hematom (kan birikmesi), enfeksi­yon, psikolojik rahatsızlıklar ve azospermi (ersuyunda çok az sayıda sperm bulunması) gibi komplikasyonlar görü­lebilir.
Azospermi cerrahi bir hatadan ya da kesilen ve bağlanan kanallar arasında yeniden kendiliğinden bağlantılar oluş­masından kaynaklanabilir.

KISIRLAŞTIRMADA GERİ DÖNÜŞ VAR MIDIR?

Yeniden çocuk sahibi olma isteği pek yaygın değildir; ne var ki, kısırlaştırma girişimlerinin her geçen gün artması so­runu gittikçe daha önemli kılmaktadır.

Şu noktaların açıkça belirlenmesi gerekir:
• Kadın ya da erkekte kısırlaştırma, ke­sin ve geri dönüşü olmayan bir girişim­dir;
• Geri dönüş, çok ender olarak olanaklı­dır; ne var ki, bu olasılık, kesin karar vermemiş kişilerin de kısırlaştırmayı kabul etmesine yol açtığından, çok sağ­lıklı değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular