tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kişiye Özel Beslenmede Diğer Hastalıklar

• Genel kalori kısıtlamasına gitmek­sizin beslenme çeşitliliğini düzenle­mek – Normal ya da az yiyen, ama yan­lış beslenme alışkanlıkları olan kişiler­de bu tip bir beslenme programı uygu­lanır. Örneğin günde 2.000 kalori aşırı değildir. Ama beslenmede yağ payının yüzde 30 yerine yüzde 50, karbonhidrat payının yüzde 40 yerine yüzde 55, pro­tein payının yüzde 15 yerine yüzde 10 olması kilo fazlalığına yol açabilir. Böyle bir durumda alman yağ oranını yüzde 20 azaltmak, buna karşılık prote­in oranım biraz artırmak uygun bir za­yıflama için yeterlidir.

• Şişmanlıkla birlikte var olan başka hastalıkların gerektirdiği beslenme düzenleri arasında uyum – Şişmanlık­la birlikte böbrek yetmezliği, bağırsak hastalığı, gut gibi başka bir hastalık da söz konusuysa, fazla kilolara yönelik kalori kısıtlamasının yanı sıra bu hastalıkları ağırlaştıracak besinleri de bes­lenme programından çıkarmak gerekir. Bu durumda hastanm durumuna uygun bir düzenleme yapmak gerekir.

• Tuz – Sodyum alımının kısıtlanması, çok az bilinen bir mekanizma aracılı­ğıyla iştahta bir azalmayı ve şişman ki­şinin daha az yemek yemesini sağlar. Bu çerçevede tuz oranı düşük bir bes­lenme uygulanması, bütünüyle tuz alı­mını kesmeye varacak ölçüde aşırıya kaçılmazsa, son derece yararlıdır.

Tuzun beslenmeden bütünüyle çıka­rılmasının olumsuz, hatta ağır sonuçla­ra yol açtığı bilinmektedir. Tuzun aşırı kısıtlandığı beslenme programı sürer­ken besinlerdeki tuz miktarını artırma yönünde en ufak bir değişiklik, doku­larda önemli miktarlarda su tutulmasına yol açarak ani kilo artışına neden olur. Bu durum genellikle hastayı umutsuz­luğa düşürmekte ve tedavinin erken ke­silmesine yol açmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular