tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kızamıkçık

Kızamığa benzediği ve 3 gün sürdüğü için kızamıkçık (Rubella) (German Measles) adı verilen, virütik, döküntülü ve bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıkçık salgını 3-4 yıl aralıklarla, ge­nellikle bahar başlangıcında kızamıkla bir­likte ortaya çıkar. Kızamıkçık her yaşta in­sanda görülür, fakat bebeklerde ve 4 ya­şının altındaki çocuklarda olağan değildir.

Genellikle daha büyük çocuklarda ve yeni yetişkinlerde sık sık ortaya çıkar Gebe­likte kızamıkçığa yakalanmak doğacak ço­cuğun sakatlanmasına neden olabilece­ğinden tehlikeli sayılır. Kızamıkçık, kızamık gibi genellikle tükürükle etrafa saçılan mikroplarla (damlacık enfeksiyonu) ve doğrudan temasla geçer. Kuluçka donemi 14-19 gun kadardır. De­ride kızıllıklar başlamadan önce, bulaşıcı dönem genellikle 1 veya 2 gündür.

Gençlerde ilk belirtiler hafif ateş yüksel­mesi, burun akıntısı ve boğaz ağrısı şek­lindedir. Yetişkinlerde ise baş ağrısı, hal­sizlik, kırıklık, hafif ateş, boğaz ağrısı, baştaki ve boyundaki lenf bezlerinin şiş­mesi (adenomegalı) ile birlikte ortaya çıkabilir. Genellikle kızarıklıklar şeklindeki döküntüler hasta tarafından farkedılen ilk belirtilerdir 24 veya 48 saat içinde yüzde, başta, saç diplerinde, kulakların arkasın­da görünürler ve butun vücuda yayılırlar. Bu kırmızı lekeler kızıldakilere benzerler ve kızamıktakinden daha kırmızıdırlar.

Kı­zamıkçıkta koplik lekeleri görülmez. Ka­şıntı önce hafiftir, sonra kırmızı noktala­rın çevresinde şiddetlenir. Kırmızı lekeler 3 gün kadar devam eder ve kabuklanarak kurur. Kaşınmaya karşı Sipraktin, Prakten gibi ilaçlar verilir.
Genel tedavisi kızamıktaki gibidir. Hasta, ateşi normale dönene ve kırmızılıklar kay­bolana kadar yatakta kalmalıdır. Teşhis edilinceye kadar artık bulaşma olasılığı kalmadığından tecrit gerekmez. Kızamık­çık tehlikeli değildir, ancak bakteriyel en­feksiyonlar işe karışınca penisilin yapıla­bilir.

Kızamıkçığın bir kere geçirilmesi bağışık­lık kazandırır. Hastanın yatağı, çamaşır­ları dezenfekte edilmeli ve hasta odası havalandırılmalıdır. Kızamıkçık olan ço­cuklar, hastalığın ilk belirtisinden sonra 3 hafta süre ile okuldan uzak tutulmalıdır. Gebe kadınların kızamıkçığa yakalanması önlenmelidir. Kızamıkçık geçirmemiş ve aşılanmamış bir gebenin kızamıkçık sal­gınında gamma globülin yapılmak sure­tiyle korunması mümkündür, fakat gamma globülin fetüsü koruyamaz.

Kızamıkçık, gebe kadında ilk üç ay içinde fetüsün ölümüne veya sakat doğumuna neden olabilir. Fetüste görülebilecek ano­maliler, göz bozuklukları, (katarakt, glo­kom vb.), kalp hastalıkları (Fallot tetralojisi, kalpte delik bulunması), sinir sistemi bozuklukları (zekâ geriliği, mikrosefalı’, ensefalit, spastik felç), kan bozuklukları (trombositopeni, purpura) gibi çok çeşit­lidir. Bu anomalilerin görülme olasılığı ge­beliğin ilk ayında %50, gebeliğin ikinci ayında %30, üçüncü ayda %10, dördüncü ayda %5dir. Yeni doğan bebek virüs taşıyabileceğinden diğer bebekleri korumak için tecrit edilmesi doğru olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular