tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kronik Bir Boğaz Ağrısı Farenjit

Kış aylarının gelmesi ile birlikte hemen herkeste etkisini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonudur farenjit. Oldukça rahatsız eder boğazımızı ve çoğu zamanda kronik bir hal alır. Peki her boğaz ağrısı farenjit midir, neye göre farenjit olduğumuza karar veririz şimdi bu sorulara yanıt arayalım.

Farenjit Nedir?

Farenjit genel olarak kış aylarında, mikrop ve virüslerin ortaya çıkması ve bunların boğaza yerleşerek meydana getirdiği rahatsızlığa denilmektedir. Ağzın arka kısmında farinks adı verilen boğaz kısmı bulunmaktadır. Bu kısım ağız tam olarak açıldığında karşıdan direk görülen kısımdır. İşte farenjit, farinks adı verilen bu boğaz kısmının mikrop ve virüslerden iltihap kapması sonucu meydana gelen bir boğaz enfeksiyonudur ve bulaşıcılık özelliği taşımaktadır. Farenjit hastalığının zamanla bronşiti meydana getirme riski vardır.

Neden Farenjit Olunur?

farenjitİnsanların boğazlarının arka kısımları çok hassas bir bölgedir. Bu yüzden bu kısım ufak bir toza, mikroplara ya da ısıya karşı aşırı hassasiyet gösterir. Kronik farenjitte etkin rol oynayan durumlar alkol ve sigara kullanımı, geniz akıntısı, alerjik durumlar ve havanın kuru olması en başta gelir. Bu durumlar boğazda tahriş oluşturan sebeplerdir.

Mevsimlerde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca gün içerisinde tüketilen içecek ve yiyeceklerin aşırı soğuk ve sıcak olması, içerisinde asit bulunması farenjit oluşmasında etkilidir.

Akut farenjit hastalığının genel olarak nedeni ise bakteri ve virüslerdir. Yine kronikte olduğu gibi akutta da mevsimler önemli rol oynamaktadır fakat akut farenjitte mevsimlerin rolü daha ağırdır. Günlük kapalı ortamlarda yaşanılıyor ise buralarda farenjitin akuta çevirmesi olası nedendir.

Farenjit Belirtileri Nelerdir?

– Öksürük

– Ses yitimi

– Ateşlenme

– Burun akıntıları

– Yorgunluk ve halsizlik

– Uzun süreli baş ağrısı, farenjitin belirtilerindendir.

Fakat Kronik farenjitte ateşlenme olmamakla birlikte halsizlik ve yorgunluk gibi bir rahatsızlıkta olmamaktadır. Sadece kişiye boğazında bir madde varmış hissiyatı verir. Boğazın temizlendiğinde geçeceğini düşünmek yanlıştır. Çünkü boğazı temizleme çalışmaları boğazın daha çok tahriş ederek farenjitin artmasına neden olabilir.

Farenjitin Tedavisi Nedir?

Farenjit rahatsızlığının en başarılı çaresi antibiyotik tedavisidir. Boğazda bulunan bakterileri yok etmekte bire bir etkili olup virüsleri temizlemekte sadece pasif rol oynamaktadır. Antibiyotik kullanımı hastalığı iyileşmesinde hız gösterir.

Kronik farenjit yaşayan kişilerin tedavisi uzun bir zaman alır. Hastanın yerine getirmesi gereken işlevler vardır. Aynı zamanda doktoru tarafından verilen önerileri de eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir. Kronik farenjit tamamıyla ortadan kaldırmak imkansız denecek kadar zordur. Ayrıca kronik farenjit hastalığı olan kişilerin pastil kullanmasının herhangi bir faydası bulunmamaktadır.

Hoşça kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular