tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kulak Kaşıntısı Kulak İltihabı Habercisi Olabilir

Günümüzde pek çok hastalık farklı yollarla belirti vermekte ve bu belirtileri çoğu zaman bizler ne yazık ki göz ardı etmekteyiz. Aşırı baş ağrısının nedeni bir göz hastalığına neden olurken, kulaklarınızın kaşıntısı da bir kulak iltihabı hastalığının habercisi olabiliyor. Tabi bu sıradan bir kaşıntı değil, aşırı derecede kulaklarınız kaşınıyor ve kaşıntı ağrı çekmenize neden oluyor hatta kulağınızdan akıntı geliyorsa işte o zaman bu bir dış kulak yolu iltihabı hastalığının sinyali olabilir mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Peki nedir dış kulak yolu iltihabı?

Tıptaki ismi Eksternal Otit olarak bilinen bu kulak hastalığı esasında bir deri iltihabıdır. Kulak yolunu kaplayan derinin iltihaplanmasıyla meydana gelir. Dış kulak yolunda bulunan derinin üzerinde ki kıllar kulağımızı dışarıdan gelecek yabancı maddelere (kir,toz vb.) karşı korur. Bunun dışında salgı bezlerinin salgıladığı koruyucu mum olarak bilinen koyu sarı renkli sıvı ise bu yabancı ve zararlı maddelerin kulak zarına gitmesini ve olası bakteri ve mantar oluşumunu engeller.

Denizde, havuzda, banyo da kulağınıza aşırı su kaçırmanız sonucu kulağınızda ki koruyucu mum yok olmaya başlar. Ayrıca kulak pamuğu gibi sivri araçlarla kulağınızı temizlerken kulak yolunuzun zedelenmesi sonucu enfeksiyon oluşur.

Dış kulak yolu iltihabının belirtileri nelerdir?

-En önemi belirtisi kulak kaşıntısıdır.

-Yine dış kulak yolu girişinde şişlik yaşanır.

-Kulaktan gelen kokulu sarı renkli koyu kıvamlı saç kepeğine benzer akıntılar olması.

-Kulaktaki akıntının dış kulağı kapatması sonucu işitme azlığı yaşanır ancak bu dış kulak yolu hastalığının tedavi edilmesi ile sona erer.

-Dış kulak yolu girişinde, özellikle yemek yerken ya da kulak yolunun çeperine dokunduğunuzda şiddetli bir ağrı meydana gelir.

Tedavisi mümkün müdür?

Elbetteki tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yukarıda saydığımız belirtilerden bir ya da bir kaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız.

Tedavi sürecinde dış kulakta oluşan ödemi gidermek için damlalar ve antibiyotikler kullanılır. Tabi damla ve ilaç kullanımı kesinlikle doktor tavsiye üzerine olmalıdır. Doktora başvurmadan asla ilaç ya da damla kullanmayın. Sadece akıntıyı temizlemek için küçük bir pamukla kulağınızı silebilirsiniz. Tedavi sürecinde kulaklarınızın suyla temas etmemesine dikkat edin.

Dış kulak iltihabına yakalanmamak için ne yapmalı?

*Öncelikle kulaklarınızı aşırı sudan korumalısınız. Havuz, deniz ya da banyo sonrası dış kulak yolunuzu mutlaka kurulamalısınız.

*Nemli bir bölgede yaşıyorsanız banyo sonrası dış kulak yolunuzu hafifçe sildikten sonra tamamen kuruması için saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.

*Çocuğunuz ve bebeğiniz banyo yaparken kulağına vazelinli pamuk koyun çünkü bebeklerin kulağına mutlaka su kaçar.

*Kulak kirlerinizi temizlemek için kulak pamuğunu kulağınızın içine kadar sokmayın dışarıdan görünen kadarını hafifçe almanız yeterlidir.

*Temizlenmesi güç bir kulak kiriniz varsa mutlaka bir doktora gidip kulak kirinizi temizletin bunun hiç bir sakıncası yoktur hatta kulak kirinin neden olduğu işitme sorununuzu ortadan kaldıracaktır.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular