tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

MERSİN AĞACI

Özellikleri:
♦ Meşhur ve önemli bir ağaçtır.
♦ Mersin ağacı iki çeşittir. Birisi bostani. Öbürü yabani.
♦ Bu ağaç yani bostani Mersin ağacı bütün eczasıyla soğuk ve kurudur. Ziyade kurutucudur, Bu­nunla beraber bir miktar harareti de vardır. Husu­siyle yaprağında ve olgunlaşmış, yemişinde ziyade­dir.
♦ Soğukluğu ve kuruluğu da çiçeğinde, tanesin­de, kökeninde ve yaprağında muhteliftir.
Faydaları:
♦ Bostanisinin iyisi yaşlığı koyu olup siyaha ya­kın olandır Yemişinin gerek tazesi ve gerek kurusu kan tükürmeğe ve kovukta olan yangına iyidir. Usa­resinde de bu faydalar vardır. Mideye iyidir. Kuvvet verip sağlamlaştırır. Sidiği yürütür. Usaresinin miktarı şerbeti 40 gramdır Bu miktarı birkaç defa da kullanmalıdır.
* Eğer yemişini pişirip sıcak iken saçlara vursalar karartır. Eğer kavut ile gözde olan sıcak şişlere yakı etseler tahlil eder, Mersini su ile pişirip o su­yun içinde kadın otursa rahime ve oturağın dışarı çıkmasına iyi gelir. Rahimden rutubetlerin akması­na mani olur. Başta olan kepeği, sivilceleri, çıbanla­rı cila edip giderir. Saçların dökülmesini önler. Saçları siyahlaştırmada diğer kısımlarından yaprağı daha iyidir.
* Kadınlar Mersin’in ince budaklarını yakıp on­dan rastık ederler Eğer kuru yapraklarını zeytinya­ğıyla veya gülyağıyla karıştırıp yaş çıbanlara yakı etseler fayda eder. İçmekle eskiden olan ishali tu­tup keser.
* Şişlere ve çıbanlara, hayalara sıcaktan olan şişlere, deşilmiş, basur çıbanlarına, kurdeşene, taze­si veya kurusu ile hastalığına uygun nesneyle ıslatıp yakı etseler faydalıdır.
mersin* Dövülmüşü koltuk altlarındaki kötü kokuyu gi­derir. Kalbe kuvvet verip, yürek oynamasını giderir.
* Meyve suyundan veya yaprağının usaresinden 20 gram miktarı içseler; çok terlemeyi keser,
* Eğer yaprağını yaksalar veya yakmadan yapra­ğını bir miktar halledilmiş balmumuyla ve tatlı zeytin yağıyla karıştırsalar ateş yanığını iyi eder,
* Mersin ağacı yaprağının suyunu göbek aşağısına sürseler safradan olan ishale, gözde çıkan, zafra denilen şeye iyi gelir. Zafra gözdeki tırnak gibi be­yaz ve katıca fazlalıktır. Yaprağının suyundan 120 gram miktarını üzüm suyu ile içseler kuvvetle bal­gamı ishal eder.
* Bostani Mersinin iyisinin yapraklan iri olur. Adana bahçelerinde bulunur.
* Damardan ve azadan akan kanı tutar.
* Yakıp bedene sürseler beden kokusuna fayda­lıdır.
* Yaş yemişi kan tükürenlere faydalıdır. Mideyi daha iyi eder. Yemişinin ve yaprağının kaynamış suyu ile başı yıkasalar konağını ve kirini giderir. Saçların dökülmesini önler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular