tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Fazla Kilolarımdan Nasıl Kurtulabilirim?

Hiç kimse şişman olmak, kocaman bir mide ve karınla toplum içine çıkmaktan memnun olmaz. Ancak bazen bilinçsiz tüketimimiz sebebi ile hiç istemeden fazla kilolar ile vücudumuzu kaplamış bir hale geliriz. Fazla kiloların farkına varmadığımız durumda obezite adını verdiğimiz aşırı şişmanlığa adım adım yaklaşmış oluruz.

Obezite Nedir?

Obezite, vücutta yağ oranın artması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kişinin beslenmesinden aldığı enerjinin, harcadığı enerjiden fazla olduğu süreçte kilo alımı meydana gelir. Yani besinlerden alınan kalorinin harcanan kaloriden yüksek olması bu durumu ortaya çıkarır.

obeziteObezite birçok rahatsızlığa yol açtığı gibi özellikle damar ve kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Hayati tehlikesi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra obezite hastalarının, solunum sistemleri, hormonal bozukluklar gibi rahatsızlıkların meydana gelmesinde önemli rol oynamaktadır.

Şişman Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Kimi zaman görmek istenilmeyen ya da inkar edilen fazla kilolar, belki de boyunuza göre normal olabilmektedir. Bunu tıbbi olarak hesaplamamız mümkündür. Kilonuzu boyunuzun karesine bölerek, vücudunuzun kitle indeksi ölçülmektedir. (BKİ) Birimi kg/m2 olarak tanımlanır. BKİ 25’in üstünde olan kişiler de fazla kilolu olarak tanımlanmaktadır. Fakat 30’un üzerinde bulunanlar ise obez olarak tanımlanır.

Bunun yanı sıra farklı çözümlerde bulunmaktadır. Kadınlarda bel çevresinin 80 cm’den büyük olması kilolu olarak adlandırılır. Erkeklerde ise 94 cm’den büyük olması kilolu olarak adlandırılır. Bunlar kadınlarda 88’i, erkeklerde ise 102 cm’den büyük ise obez olarak adlandırılır.

Kalça ile bel oranınızı da ölçerek kilolu olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Belinizin ölçüsünü, kalça çevreniz ölçüsüne bölerek bulunur. Ortaya çıkan sonuç erkeklerde 1’in üzerinde, kadınlarda ise 0.8’in üzerinde ise şişmanlığa dayalı hastalık riskiniz artmış demektir.

Obeziteyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

-Bilindiği üzere obezitenin ilk nedeni fazla yemek tüketmektir.Kişinin sürekli, ne de olsa çok hareketli gün geçireceğim bugün fazla yesem bir şey olmaz gibi kendi kendine bahaneler üretmesi başlı başına bir sebeptir.

Psikolojik durumlar (sinir-stres) çok fazla yemek yemeye de neden olan etkenlerdir ve bu durumdan obezite olan kişi sayısı bir hayli fazladır.

Bütün bunların dışında genetik şişman da olabilirsiniz. Eğer aile bireylerinden herhangi biri şişman ise çocuğun da şişman olma olasılığı %50 oranlarındadır. Aile bireylerinde obez rahatsızlığı olmayan kişilerin çocuklarının obez olma ihtimali ortalama %8 oranlarındadır. Fakat aile bireylerinin ikisi de (anne-baba) şişman ise çocuklarında görülme ihtimali de %80 gibi yüksek oranlardadır.

Teknolojinin gelişmesi ile fiziksel güçlerinin azalmasıyla obezliğin artmasında önemli rol oynamaktadır.

Metabolizmanın yavaşlaması ve hormonal bozukluklarda obeziteyi tetikleyen unsurlar arasında yer alır.

Şişmanlığın Tedavisi Mümkün Müdür?

Elbette mümkündür. Öncelikle kilo alımınızı kontrol altına almak için geç kalmadan bir uzmana başvurmanız gerekir.

* Doktor gözetiminde hemen bir diyete başlanır.

* Günlük 3 öğün yemekler aksatılmadan yenilmelidir. Çünkü kaçırılan bir öğün yemek, diğer öğüne daha fazla yemenize neden olmaktadır.

* Spor yapılmalıdır. Spor sizi bedenen rahatlattığı gibi psikolojik olarak da rahatlatacaktır.

* Yemeklerde az yağlı sebze tüketmeye çalışın.

* Meyve ve kuru baklagiller ile beslenmeye dikkat edin.

* Hamurlu yiyeceklerden ve tatlılardan kesinlikle uzak durulmalıdır ve bol bol su tüketilmelidir.

Bu saydıklarımız hem obezite hastalığına yakalanmış olanlar için hem de obezite hastalığına yakalanmak istemeyen kişiler için verilen tavsiyelerdir. Her hastalıkta olduğu gibi obeziteye de yakalanmadan önce tedbir almak en sağlıklısı olacaktır.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular