tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Proteinin Önemi

Proteinin gücü
Protein hepimiz için çok büyük bir önem taşımaktadır. Ancak günümüz sofraları­na hakim olan Batı tarzı beslenme modelleri, sağlığımız için gerekli olan orandan daha fazla protein içermektedir.
■ Vücudun %17’si (yani kaslar, kemikler, deri, tırnaklar ve saç) proteinden oluş­maktadır.
■ Proteinler tam 22 çeşit amino asidin farklı kombinasyonlarından oluşmakta­dır. Vücudumuz işlevini yürütmek için proteine ihtiyaç duymaktadır.
■ Çocuğunuzun beslenme sisteminde yeteri kadar protein bulunmuyorsa, bü­yümesinde gerileme ve enerjisinde eksilme görülür.
■ Protein fazlasının karaciğer ve böbreklere zararı dokunmaktadır. Gereğinden fazla protein kansere ve kalp krizine neden olabilir.
■ Kimyasal maddelerle işlenmemiş olan gıda maddelerinde protein bulunur. Ör­neğin, portakal ve pirinçte %8, patateste %10, bezelyede %26 oranında protein bulunmaktadır. Buğdaylı ve yulaflı gıdalarda yüzde %16 oranında protein vardır.

Protein

Sağlıklı protein nedir?
Eskiden sadece et ve hayvani ürünlerde protein olduğunu düşünürdük. Ancak bir çok uzmana göre, en sağlıklı proteinler (yağ oranları az olduğu ve birçok vitamin ve mineral içerdiği için) bitkisel ürünlerde bulunur.
■ Hayvansal proteinler biftek, kuzu eti, sosis, tavuk, hindi, balık ve diğer deniz ürünleri, süt, yağ, yumurta ve peynir gibi gıda maddelerinde bulunur.
■ Bitkisel proteinler soya fasulyesi, makarna, bezelye, brokoli, çekirdeksiz üzüm, patates, böğrülce, esmer pirinç, tatlı vişne, portakal ve muzda mevcuttur.

SONUÇ OLARAK
■ Yağlı ve damarlı etler tüketmek yerine yağı alınmış et çeşitlerini tercih edin.
■ En iyi proteinler sebzelerde bulunan proteinlerdir.

■ Çocuklarınıza günde üç ya da beş porsiyon protein kaynaklı besin ikram edin.
■ Protein hepimiz için önemlidir. Gereğinden fazla protein tüketimi^ararlıdır. An­ne sütü %2’den daha az oranda protein içermektedir, ancak yine de doğumdan sonraki altı ay içinde anne sütü ile beslenen bebeklerin kiloları iki katma ulaşır. Bu da gösteriyor ki, yalnızca gereken protein ile beslenmek ve gereğinden fazla protein tüketimini engellemek gelişimi olumlu yönde etkilemektedir.
■ Et yerine sebzeyi tercih edin. Hayvani proteinler konusunda ise, doymuş yağ oranı az olan gıdaları tercih edin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular