tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Radyoterapinin Böbrekler ve İdrar Kesesi Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Böbrek dokusu da ışın tedavisinin er­ken ya da geç dönemdeki etkilerine ol­dukça duyarlıdır. Işınıma bağlı akut nefrit (böbrek iltihabı) ya geriler, ya da çoğu zaman olduğu gibi kalıcı bağdoku oluşumuyla kronikleşme eğilimi göste­rir. Akut nefrit sonucu gelişen yüksek tansiyon, hemen her zaman erken dö­nemde ortaya çıkarsa da, tedavi başla­dıktan altı ay sonra belirginleşir. Bunun yanı sıra proteinüri (idrarda protein bu­lunması) ve ağır kansızlık da görülür.

Yüksek tansiyon, ilerleyici ve ölümcül olabileceği gibi, belirli bir dü­zeyde kalarak kronik nefritin belirtisi haline gelebilir. Kronik nefrit her za­man akut hastalığı izlemez. Bazen yal­nızca birkaç yıl sonra belirti verebilir. Tipik belirtiler göstermeyen kronik böbrek yetmezliği tablosuyla karışarak 10-15 yıl sonra ölümle sonuçlanabilir.

İdrar kesesinden ya da leğen bölge­sindeki öteki organlardan (dölyatağı, düzbağırsak, prostat) kaynaklanan tü­mörler nedeniyle idrar kesisinin ışınlan­ması, akut sistit (idrar kesesi iltihabı) belirtilerine neden olur.

Işın tedavisi uygulamasından yıllar sonra kronik sistit sürebilir ya da başka etkenlerin araya girmesiyle doku ölü­mü, ağır kanamalar ve fistül oluşumuna bağlı ağır bir hastalık durumu ortaya çı­kabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular