tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Safra Taşları Tedavisi

Başlangıçta böbrek taşlarının parçalanması için uygulanan litotriksi son zamanlarda safrakesesi ve safra yolları taşları için de kullanılmaya başlamış ve çok olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Safra taşları olan hastaların tedavi­sinde yüzyılı aşkın bir süre boyunca kolesistektomi, yani safrakesesinin alın­ması tek etkili yöntem olmuştu.

Batı ülkelerinde çok yaygın olan safra taşı hastalığını daha iyi tanımak amacıyla 1970’lerden başlayarak araştırmacılarca yürütülen çalışmalar so­nunda yeni tedavi yöntemlerinin bulun­masını sağladı. Ağız yoluyla uygulanan litolitik tedaviye, yani taşların ilaçla parçalanmasına yönelik ilk klinik de­neyler yaklaşık 20 yıl önce başladı.

Bu tedavinin yararları hastaneye yatmayı gerektirmemesi, safrakesesinin işlevini koruması ve cerrahi girişime bir seçenek sunmasıdır. Bilindiği gibi cer­rahi girişimde ölüm oranı yüzde 0,3-1 arasındadır. Ayrıca hastaların yüzde 5’inde estetik kusurlar oluşur ve kolesistektomi sonrası sendromu ortaya çıkar.

İlaçla tedavinin olumsuz yanları ise uzun (6-24 ay) sürmesi ve taşların yeni­den oluşma oranının yüksek (tedavinin kesilmesinden sonraki 5 yıl içinde yüz­de 30-50) olmasıdır.

Safra taşı tedavisinde devrim yapa­bilecek bir yenilik vücut dışından uygu­lanan dalgalarla safra taşlarının kırılmasıdır. Başlangıçta böbrek taşlarının par­çalanması için kullanılan bu yöntem, son zamanlarda safrakesesi ve safra yol­ları taşlarının tedavisinde de kullanıl­maktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular