tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Sağlıklı Olmak

Tıp, hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir alandır. Bugün sağlığın korunması hastalıkların tedavisinden daha önemlidir. Çünkü sağlığı korumak, hastalığı tedavi etmekten çok daha az emek ve ekonomik kayıpla karşılanabilmektedir. Bu nedenle “koruyucu hekimlik” önem kazanmıştır. Koruyu­cu hekimlik dalında hem beden hem ruh sağlığının korunması için gerekli araştırmalar yapılır ve halkın bu konuda bilinçlenmesi sağlanır.

Sağlıklı olmak demek sadece bedensel hastalığın olmaması anlamına gelmez. Sağlıklı olmak hem bedensel, hem ruhsal açıdan sağlıklı olmayı gerektirir. Sağlıklı insan; fizyolojik, ruhsal, toplumsal uyum içindedir. Dünya Sağlık Örgütü’nce sağlık “hastalık ve sakatlığın bulunmaması, bireyin bedensel, ruhsal, toplumsal iyilik hâli” olarak tanımlanmaktadır. Burada da vurgulandığı gibi ruh sağlığı da en az beden sağlığı kadar, hatta çok daha fazla, önemlidir. Ama günlük yaşantımızda, ruh sağlığına gereken önemi ver­meyiz. Her insan baş, diş mide ağrısı gibi şikayetlerden kolayca doktora gider ve tedavi olma yollarını arar. Bunun yanında sebepsiz korku, kaygı, gerginlik gibi ruhsal nedenlerle doktora gitmekten ürker. Halbuki ruhsal bozukluklar da birer hastalıktır ve tedavi edilmeleri gerekir.

Sağlıklı olmanın ölçüleri

Acaba insan sağlık açısından mükemmel olabilir mi? Buna verilecek cevap elbette “hayır” olacaktır. Çünkü her insan ağrılardan, zaman dilimi içinde ge­çirdiği bedensel ve mikrobik hastalıkları yaşamış olmasından dolayı hastalığın ne olduğunu bilir. Bu, ruhsal sağlık açısından da söylenebilir. İnsanların zaman za­man kızdığı, öfkelendiği, endişelendiği, korktuğu olmuştur; her zaman da olabilir.

O halde sorulabilir; kim sağlıklı, kim sağlıksız dır? Sağlık ve hastalık hali göreli bir durumdur. Nasıl geçici olarak başı, dişi, midesi ağrıyana hasta demiyorsak, zaman zaman kaygılanan, korku duyan v.b insanlara da hasta demiyoruz. Bunları olabilecek normal durumlar olarak kabul ediyoruz.

Sağlık – hastalık sınırı

Sağlıklı ve sağlıksız olmak neye göre belirlenir? Bir insana “sağlıklı” veya “sağlıksız” diyebilmek için davranışlarının çoğunlukta nasıl olduğuna, yaşan-tısındaki etkilerini dikkate almak gerekir. Eğer, insanın, bedensel ve ruhsal duru­mu

• Yaşamını engellemeyecek durumda
• Normal yaşamını sürdürebiliyor,
• Çalışabiliyor,
• Gülüp, eğlenebiliyor,
• Görev ve sorumluluklarını yerine getirebiliyor ise sağlıklı sayılır.
Kişi eğer günlük yaşamını sürdüremeyecek durumda ve kaygılarından kurtulamıyorsa sağlıksız kabul edilir.
Öyleyse zaman zaman engellerle karşılaştığında, çatışmalara düştüğünde insanın kaygılanması, korkması, içine kapanması normaldir, hastalık sayılmaz.  Bu kaygılar, korkular günlük hayatını engellediği zaman, hastalık haline dönüşme eğilimi gösterir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular