tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şeker Hastalığında Diyet – 2

Yağlar

Son yıllarda, besinlerdeki bazı yağların damar sertliğinin ortaya çıkmasını ko­laylaştırdığı anlaşıldıktan sonra, şeker hastalarının diyetinde yağ oranlarına be­lirli bir kısıtlama getirildi. Ayrıca sık sık belirtildiği gibi bu hastalıkta damar sert­liği normal kişilere göre daha erken ve kolay gelişmektedir.

Bu olumsuz sonucun sıklığını azalt­mak ya da önlemek için şeker hastaları­na, kalp-damar hastalıklarına yakalanma tehlikesi yüksek olanlara ve sağlığını uzun süre korumak isteyenlere uygula­nan beslenme ve sağlık önlemleri uygu­lanmaktadır.

Protein alımının yeni bir boyut ka­zanmasından sonra, toplam enerji miktarındaki yağ oranını, özellikle de hay­vansal proteinlerle alınan doymuş yağ oranını yüzde 30’un altında tutmak ko­laylaşmıştır.
Hayvanlar üstünde yapılan deney­ler, klinikteki kontrollü çalışmalar, epidemiyolojik araştırmalar, şeker hastası­nın dengeli diyetindeki yağların toplam kalorinin yüzde 25’i olması gerektiğini göstermiştir.

Lif Alımı

Şeker hastasının diyetindeki lif oranı­nın, günümüzdeki beslenme alışkanlık­larına oranla daha fazla, günde yaklaşık 30 gr olması gerekir.

Liflerin yüksek oranda alınması, büyük olasılıkla aşağıdaki nedenlerden dolayı metabolizma kontrolünü düzel­tir:

Midenin boşalmasını geciktirir ve karbonhidratların bağırsakta emilimini azaltır; suda eriyen liflerin en önemli özelliği mide-bağırsak düzeyinde koyu kıvamlı eriyikler oluşturması ve bunla­rın da bağırsak boşluğundan mukozaya besleyici maddelerin geçişini zorlaştırması ve sonuçta karbonhidrat emiliminin yavaşlamasıdır.

• Kan-Iipit dengesini kontrol eder.

• Alınan maddelerin hacmine bağlı olarak tokluk hissi oluşturur ve toplam kalori alımını azaltır.
Hasta, yan etkiler konusunda (karın­da gerginlik, gaz, bazen ishal) uyarıl­malıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular