tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Terleme Nedir Nedenleri Nelerdir Tedavisi?

Kadın erkek hemen hepimizin şikayet ettiği, rahatsız olduğu bir durumdur terleme. Toplum içinde terlediğimiz zaman kendimizi huzursuz hissederiz. Hem koku hem de koltuk altı, kafa gibi yerlerde oluşan terleme hoş olmayan görüntü meydana getirir. Bu yüzden hep isyan ederiz terlediğimiz için. Peki vücut neden terler, terlemek nedir hiç düşündünüz mü?

Terleme Nedir?

Terleme vücudun başlı başına ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Vücudun bulunduğu sıcak veya soğuk ortamlara karşı dengede korumaya çalışan bir mekanizma olarak adlandırılır. Terleme sistemi insan elinde olan bir durum değildir. Yani kişi terlemeyi istediği zaman kesme gibi bir özgürlüğe sahip değildir.

Vücut terleme yaptığı zaman, bu ter içerisinde tuz ve vücut içerisinde ki zararlı maddeleri de dışarıya atılmaktadır. Bunu ayarlayan sistemler ise ter bezleridir. Bu bezler de canlı üzerinde ekrin ve apokrin olarak ikiye ayrılmaktadır. Vücudun her yerinde genel olarak bulunan ter bezlerine ekrin adı verilirken, göğüs, ense ve koltuk altı gibi kısımlarda bulunan ter bezlerine de apokrin adı verilir.

terlemeYaz aylarında terleme kış aylarına göre daha fazla olmakla birlikte, kişiye ve etrafındaki insanlara rahatsız etmektedir. Kişiye psikolojik olarak etkileyen ve davranışlarının kısıtlamasına neden olan bir durumdur. Normal olarak insan vücudunda terlemeyi metrekareye 60 saniyede bir mililitre ter salgılanırken, bu durum yaklaşık 40 katına kadar görülebilmektedir.

Her insan eşit şekilde terleme göstermemektedir. Normalin üzerinde terleyen insanlar vardır ve bunlara da hiperhidroz yani aşırı terleme denilir. Aşırı terlemeler kişinin kendi gayretleri ile azaltması mümkün ama terlemeyi tamamen ortadan kaldırması mümkün değildir.

Terlemenin Nedenleri Nelerdir?

Aşırı terlemeler de kişinin bir rahatsızlıklarının neden olabileceği gibi psikolojik sorunlarda aşırı terlemeye neden olabilir. Normal olan bir insan vücudunun terlemesi, başka bir hastalığın tetiklemesi ile artış gösterebildiği gibi birçok hastalığında nedenleri arasında aşırı terleme görülür.

Şişmanlık (obezite), şeker hastalığı, stres, kalp krizi vb. hastalıklar aşırı terlemeye neden olabilir. Bunların yanı sıra herhangi bir hastalığı tedavisi için kullanılan ilaçlar da aşırı terlemeye neden olabilir.

Terleme Tedavi Edilebilir mi?

Terlemeye neden olan problemi önce tespit etmek gerekir. Eğer vücudu terleten durum başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa önce bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer özellikle aşırı terlemenin bir nedeni saptanamıyorsa genetik bir terleme olduğu düşünülerek buna uygun tedavi yöntemi uygulanır.

İnsanın günlük yaşantısı da terlemeyi etkiler. Sıcak havalarda, özellikle aşırı terleme gösteren kişiler hafif kıyafetler tercih etmelidir. Daha sonra doktor tarafından verilen tedavilere başlanmalıdır.

Ayrıca gelişen tıp dünyasında, garip ama etkili bir yöntem olan iyontoforez ile mükemmel sonuçlar elde edilebilmektedir. Ufak bir su birikintisine hastanın ellerini ve/veya ayakları sokulur ve bu cihaz ile elektrik akımı verilir. Bu akım çok düşük seviyedir ve bu yöntem eğer terlemeye sorununa cevap vermez ise belirli seanslar halinde doktor tarafından yapılarak zamanlar düzelme etkisi görülecektir.

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular