tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Yapay Anüs de Düzenli Yıkama

Düzenli Yıkama

Düzenli aralıklarla yıkama yönteminde, yapay anüs aracılığıyla belirli miktar­larda ılık su vererek kalınbağırsağın bo­şalması sağlanır. Oldukça kolay öğrenilebilen bu teknik, kötü gaz ve kokuların azaltılmasına yarar ve torbanın bütü­nüyle kaldırılmasına ya da daha az kul­lanılmasına olanak verir. Böylece yene­cek gıdalar konusunda daha serbest ha­reket edilebilir ve hastanın öbür kişiler­le ilişkileri daha iyi düzenlenir.

Bu teknikle olguların büyük bölü­münde dışkı kontrolü en az 24 saat bo­yunca son derece tatmin edici biçimde sağlanır. Yapay anüslü kişi günlük ya­şamını başkaları gibi rahatça sürdüre­bilir.

Yıkama işleminde bazı özel ge­reçler kullanılır: Yapay anüsün çevre­sine konan bir plaka, açık ucu yapay anüse bağlanan bir drenaj torbası, ka­rındaki açıklığa doğru sokulan bir ka­teter, akışı kontrol etmeye yönelik bir musluğu bulunan yıkama tüpü, iç orga­na gönderilmek üzere içinde suyun toplandığı yaklaşık 1,5 lt kapasiteli bir su torbası.

Yıkama işlemi daha önce de belirtil­diği, gibi son derece basittir. Hasta önce drenaj torbasını yapay anüse takar, da­ha sonra ılık suyla dolu yıkama torbası­nı omuz düzeyinde asar. Suyun bağır­sak duvarı boyunca akması sırasında, karnına masaj yaparak boşaltmayı ko­laylaştırır.

Hazırlıktan ve bağırsağın boşalmasını da kapsamak üzere bir saat kadar süren yıkama işlemi, doğru bir biçimde uygulandığında yaklaşık bir ­gün boyunca her türlü dışkının ve gazın çıkmasını engeller. Böylece bağırsak boşluğuna torba değil, bir gazlı bez ya da minik bir kesecik konması yeterli olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular