tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Zirai ilaçlar

Zirai ilaçlar genellikle böcekleri öldürmek için kullanılır ancak bu yapılırken de bit­kilere zarar verilir. Zirai ilaçlardan etkilenen bitkilerle ya da böceklerle beslenen hayvanların eti de risk altındadır.


Zirai ilaçlar güvenilir midir?

Zirai ilaçların ve böcek ilaçlarının besin maddelerine karışması bağışıklık sistemi­mize zarar verir. Ayrıca sadece insanların değil, hayvanların bağışıklık sistemi de bu ilaçlar nedeniyle güçsüz kalır. Tükettiğimiz birçok besin maddesinde bu ilaçla­rın kalıntıları bulunmaktadır. Bu ilaçların tarım alanında kullanılması yasaldır an­cak zirai ilaçların insan sağlığını olumsuz etkilediği de bilinen bir gerçektir.
Batı ülkelerinde yasaklanan birçok zirai ilaç ülkemizde hâlâ kullanılmaktadır. Bu ilaçlar meyve ve sebzeler üzerinde “kalıntı” olarak kalmaktadır. Zirai ilaç kalın­tılarını taşıyan meyve ve sebzelerle hazırlanan yemekler mevcut tehlikeyi daha da riskli bir hale getirmektedir. Çocukların bünyelerinin ne kadar hassas olduğunu da göz önüne alırsak, zirai spreylerden etkilenen meyve ve sebzelerle beslenen çocuk­ların bu durumdan ne kadar zarar göreceğini de tahmin edebiliriz. Son yıllarda tehlikesi birçok tartışmaya konu olan ilaçlardan biri de “organofosfat” adını taşı­yan bir kimyasaldır. Bu kimyasalın en önemli özelliği sinir sistemini felç etmesidir. Bu kimyasalın sinir sistemine verdiği hasarın en erken belirtileri arasında baş ağrı­sı, aşırı terleme, nefes alma güçlüğü, kusma, görme bozukluğu, konuşma güçlüğü, zihinsel faaliyetlerde yavaşlama ve hafıza kaybı yer almaktadır. İlk belirtilerin ar­dından, titremeler ve kasılmalar, koma ve hatta -çok ileri safhalarda- ölüm tehli­kesi yaşanabilir. Organofosfat adlı kimyasal madde muz ve havuç dahil çok sayıda meyve ve sebzenin spreylenmesinde kullanılmaktadır.

zirai ilaçlar

Zirai ilaçlara ilişkin 7 temel bilgi
1. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada her yıl 3.5-5 milyon insan, zirai ilaçla­rın besin maddelerine karışması nedeniyle ortaya çıkan zehirlenmelere ma­ruz kalmaktadır.
2. Günümüz tarım uygulamalarında kullanılan zirai ilaçların %40’mın kanseri tetiklediği, doğuştan gelen kusurlara ve kadın ve erkeklerde kısırlığa neden ol­duğu kanıtlanmıştır.
3. Yiyeceklerine zirai ilaç kalıntıları bulaşmış olan insanlar depresyon, zihinsel faaliyetlerde düşüş, ani duygu değişiklikleri, Parkinson hastalığı, astım, egzama, migren, bağırsak sendromu ve burun iltihabı gibi rahatsızlıklar yaşamaktadır. Bu rahatsızlıklara ek olarak sayabileceğimiz ve aslında her şeyden daha ciddi sonuçlara yol açtığını söyleyebileceğimiz başka bir hastalık da kanserdir.
4. Zirai ilaçların toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi halinizin tahmin ede­bileceğinden daha fazladır, buna rağmen bu ilaçların tarımda kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
5. Yaşayan bir canlıyı (örneğin, böcekleri) öldürmek üzere hazırlanmış bir zirai ilacın (yani zehirin) bir başka canlıyı (yani insanları) öldürmeyeceğini düşün­mek oldukça komiktir. Böylesi komik bir duruma düşmemek için her türlü ön­lemi almalıyız.
6. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, gıda maddelerine karışan zirai mad­deler meme kanserine neden olmaktadır.
7. Amerikan Tüketici Birliği, meyve ve sebzelere bulaşan zirai ilaç kalıntılarının Çevre Koruma Kurumu tarafından belirlenen üst sınırı da aştığını belirtmiş, çocukların sağlığı konusunda endişelerini bildirmiştir. Tüketici Birliğinin yap­tığı araştırmaların sonuçlarına göre, zirai ilaç kalıntılarını taşıyan bir porsiyon meyve veya sebze bile zehirlenme tehlikesine yol açmaktadır. Çevre Koruma Kurumunun bulgularına göre, bitkileri ilaçlamak için kullanılan spreylerin %60’ı, mantar öldürücü ilaçların %90’ı, böcek öldürücü spreylerin %30’u kan­serojen maddeler içermektedir.

Bir çıkış yolu var mı?
Çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam sunmanın en güzel yolu, onları meyve, sebze, karbonhidrat, yağ ve proteinlerle beslemektir. Et, taze meyve ve sebze, yulaf ve ke­pek “doğal besinler” kategorisine girmektedir. Zirai ilaçlarla spreylenen bitkisel ürünler ve bu ürünlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et ve et ürünleri kanse­ri tetikleyebilir. Bu nedenle çocuklarınız için organik ürünler satın almaya çalışın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular