tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Zor Geçirilen Bir Nöbet Epilepsi

Aniden ortaya çıkan bayılma nöbetleri, nöbet sırasında şuur kaybı, kusma gibi bulgular halk arasında hepimizin hemen isimlendirdiği sara hastalığının ta kendisidir. Hemen her yaşta kendini gösteren ve aniden orta çıkan bu hastalığın tıptaki adı ise epilepsidir.

Epilepsi Nedir?

Epilepsinin, yani saranın meydana gelme sebebi, beyinde oluşan fonksiyonel bir bozukluktur. Herhangi bir nedenden dolayı beyindeki, dalgaların hasar görmesi ya da beynin fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu geçirdiğimiz nöbet epilepsi (sara) olarak ifade edilir.

Epilepsinin Nedenleri Nelerdir?

epilepsi– Doğuştan gelen faktörler,

– Beyinde meydana gelen hasarlar, menenjit gibi ateşli hastalıklar,

– Annenin bebeğe hamileyken içki, sigara kullanması,

– Kaza ya da travma sonucu beynin zedelenmesi.

Epilepsi hastalığı her ne kadar beyinden gelen bir rahatsızlık olsa da bu hastalığa sahip olanları herhangi bir zeka geriliği bulunmamaktadır. Dünyada ve bizim ülkemizde epilepsi hastalarının sayısı oldukça fazladır ve bilinenin aksine epilepsi bir delilik değil sinirsel bir hastalıktır.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Kişiye Nasıl Müdahale Edilmelidir?

* Öncelikle nöbet geçiren kişinin etrafı boşaltılmalıdır çünkü kişi epilepsi nöbeti sırasında kendine zarar verebilir, başını, ellerinin vurmaması için önlem alınmalıdır.

* Başının altına yumuşa bir yastık konularak hasta yan yatırılmalıdır.

* Nöbet geçiren kişinin dilini ısırması önlenmek için ağzını açık tutmaya özen gösterilmelidir.

* Hastanın solunumunu rahat gerçekleştirmesi için ortam açılmalıdır.

* Hastanın hareketleri gözlemlenerek doktoruna bu hareketler iletilmelidir.

* Panik yapmadan hastayı telaşlandırmadan nöbetin geçmesi beklenmelidir.

* Nöbet sırasında hastaya kesinlikle su, kolonya, soğan koklatma gibi müdahalelerde bulunulmamalıdır.

Epilepsi Hastalığının Tedavisi Var mı?

Genel olarak epilepsi hastaları için ilaç tedavisi uygun görülür. Ancak her epilepsi hastasının kullanacağı ilaç farklıdır ve ilaç kullanım süreleri de farklılık gösterir. Kimi hastalar ilacı ömür boyu kullanacakken kimileri tedaviye daha çabuk cevap verdikleri için ilaç kesilebilir. Ancak ilaç tedavisi kesin sonuç vermeyebilir ve bazı hastalar ne yazık ki epilepsi ile ömür boyu yaşamak zorunda kalırlar.

Ancak uzmanlar son gelişen teknoloji ile epilepsi, parkinson hatta alzheimer hastalığına çözüm bulacaklarını öne sürüyorlar. Beyine yerleştirilen elektronik bir çip sayesinde bu tür hastalıkların tedavisinin mümkün olacağını dile getiren uzmanlar üç sene gibi yakın bir zamanda uygulamaya geçeceklerinin belirtiyorlar.

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular