tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Bağımlılık Yapan İlaçlar

Bağımlılık Yapan İlaçlar
İlaçlar, geniş anlamıyla vücudumuza girdikten sonra canlı hücrelerde değişme yapan kimyasal maddelerdir, ilaç olarak kullandığımız maddeler, çoğunlukla bitkilerden, inorganik maddelerden, hayvanlardan veya dokularından elde edilmekte veya yapay olarak üretilmektedir. Hastalıklardan korunmak, onları iyileştirmek veya şikâyet konusu belirtileri ortadan kaldırmak için kullandığımız ilaçlar çok kere başımıza dert de olmaktadır. Bazı ilaçların devamlı olarak kullanılmaları yan etkilere ve en kötüsü alışkanlıklara ve iptila denilen aşırı tutkuya neden olmaktadır. Burada ilaç yarardan çok zarar getiren bir zehir haline dönmekte ve (drog abuse) şeklinde diğer yararlı ilaçlardan ayrılmaktadır.
İlaçların kötüye kullanılması veya ilaç alışkanlığı en çok keyif verici maddelerle meydana gelmektedir. Burada şahısların psikolojik yapıları (nörotik tip) kadar, içinde bulundukları sosyal grupların, kültür seviyesinin ve kullanılan drogların da rolü olduğu bir gerçektir.
Alışkanlık veya bağımlılık yapan droglar sükûnet ve uyku veren (alkol, uyku ilaçları, sedatifler v.b.) en zararsız sanılan ilaçlar arasında bile bulunur. Asri tehlikeli olanları hallusinojen veya psychedelic adını alan uyuşturucu maddelerdir ki bunlar beyin fonksiyonlarını bozarak toksi’k psikoz dediğimiz durumları meydana getirirler. Bunların arasında herkesin bildiği esrar, doğuda haşhaş, batıda marihuana adı ile çok kullanılmaktadır. Daha sonra Liserjik asit (LSD), afyon grubu narkotiklerden heroin, morfin, kodein, pet-hidin ve diğer hallusinojenlerden kokain, amfetamin, psilosibin, meskalin, Ditran v.b. sayılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular