tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Boşaltım Sistemi

Beden ağırlığınızın yaklaşık yüzde 70’i sudur ve boşaltım sistemi, çözülebilir atığı boşaltarak, su dengesini sağlama görevini yerine getirir. Kanın sağlığını korumak ve bedenin su dengesini, ısı, asitlik ve alkalikliğini tutarlı kılmak üzere tasarlanmıştır. Bu işlevi yerine getiren en önemli organ, göğüs kafesi­nin alt bölümünde bulunan fasulye biçimin­deki böbreklerdir. Böbrekler, bedendeki tüm kanın toksinlerden arınması ve doğru hacim ve kimyasal bileşimini sürdürmesi için bir günde defalarca içinden geçtiği ince eleklere benzerler.

Böbrekler saatte 8 litre sıvı işler. Bunun yalnızca yüzde 1’i sidiğe dönüşür ve diğeri (tuzlar, glukoz ve mineraller dahil) dolaşım sistemine geri döner. Sidik neredeyse tama­men sudur. Yalnızca yüzde 4’ü üre (proteinin parçalanmasıyla oluşan bir ürün) gibi sidiğe rengini veren atık maddeden oluşur. Sidik, her bir böbrekten çıkan sidik borusunu izle­yerek geçici olarak depolandığı mesaneye iner. Mesane, idrar yoluyla atılmak üzere yaklaşık 700 ml. sidiği saklayabilir. 24 saat içinde geçen sidik miktarı 2 litreyi bulabilir.

Susamak, bedenin (ve özellikle kanın) gereksinimi için yeterli su olmadığını göste­ren gecikmiş bir uyarıdır. Nabzın yükselmesi ve tansiyonun (kan basıncı) düşmesi için be­denin yüzde 10 oranında su yitirmesi yeter­lidir. Kan basıncını sağlamak için böbrekler, hipofiz bezinden gelen bir emirle, suyu sidik olarak atmaktansa yeniden emer. Su kaybı, yeterince su içilmemesi, egzersiz, ısı, terleme, kafeinli içecekler, alkollü içecekler ya da kul­lanılan ilaçlardan kaynaklanabilir.

BOŞALTIM SORUNLARI
İdrar yollarının kısa ve anüse yakın olması, kadınları yaşamlarının farklı anlarında etkile­yen idrar yolu (üretrit) ya da mesane iltihabı (sistis) gibi kimi rahatsızlıklara neden olmak­tadır. Hamile kadının bedeninde daha çok sıvı bulunur ve daha sık sidik boşaltabilir. Relaksin hormonu bedeni doğuma hazırlamak için, mesaneyle diğer alt karın (pelvik) kaslarını gevşetir. Rahim genişleyip mesaneye baskı yaptıkça, idrara çıkma sıklığı artar. Bu nor­maldir ancak, bazen gebelik şekeri, enfeksiyon ya dapreeklampsi işareti olabilir. Genel­likle vajinal doğumun bir sonucu olarak, ileriki yıllarda idrar tutamama görülebilir.
Menopoz döneminde ve sonrasında östrojen hormontîmın eksikliği de idrar tu­tamama gibi boşaltını sorunlarına neden olabi­lir.

Susama bir uyarıdır
İvedi su içme isteği, bedenin gereksinimlerine verilen gecikmiş bir tepkidir. Beden, eksikliğini hissettiği suyu kan ve beyin gibi önemli organlara kullandırır; dolayısıyla, cilt, saç ve boşaltım sistemi yoksunluk çeker.

BOŞALTIM SİSTEMİ
Böbrekler bedenin süzgeçleridir ve fazla sıvıyla atık maddeleri kandan atarlar. Bu, sidik olarak sidik borusuna ve ardından bir süre depolanabile­ceği mesaneye ve buradan da idrar yolu­na geçer. Sidik dış idrar yolu kasına erişinceye dek bu süreç istemli de­netim altında değildir. Bu yuvarlak kas sidiği tutabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular