tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Diş Temizliği

Pastil, diş fırçası ve diş ipinin kullanıl­dığı tam ve doğru bir ağız bakımı en az 8-10 dakika sürer. Bu süre boyunca ço­cuğun yorulmaması için iyi aydınlatıl­mış aynalı bir lavabo önünde oturması Önerilir.
Pastille plaklar boyandıktan sonra, kuru ve diş macunu içermeyen bir diş fırçası ile dişler üzerindeki kırmızılaşmış kalıntılar yok edilir. Bu işlem sıra­sında dişeti yangına, dişlerin iç yüzüne ve dişler arasındaki boşluklara, yani bakterilerin daha kolay toplandığı böl­gelere özen gösterilmelidir. Diş araları­nın temizlenmesi için mumsuz ipek ip­lik kullanılmalıdır. Kalıcı dişleri yeni çıkmaya başlamış çocuklarda diş ipinin yalnızca kesicidişlerde kullanılması önerilir. Çünkü bu yaşlarda çocukların diş ipini arka dişlerde doğru bir biçim­de kullanılabilecek kadar el becerileri gelişmemiştir. Üstelik ip sütdişlerine ta­kılarak ağn ve kanamaya yol açabilir. Temizlik bittikten sonra aynaya baka­rak dişler üzerinde boyalı plak kalıp kalmadığı denetlenmelidir.

Temizliğin tamamlanması ve kusur­suz olması için dişleri flüorlu bir diş macunu ile yeniden fırçalamak gereke­bilir. Böylece flüorun diş minesi üze­rindeki olumlu etkisi ve diş macununun ağızda bıraktığı ferahlık duygusundan da yararlanılır. Diş fırçası iyi yıkanmalıdır. Kıllar üzerinde ne besin artıkları ne de diş ma­cunu kalmamalıdır. Dönüşümlü olarak kullanmak üzere iki diş fırçası kullanıl­ması önerilir.

Tam bir ağız temizliği sağlamak için alışılmış düz fırçaların yanı sıra çeşitli biçimlerde birçok fırça geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları özel biçimleri sayesinde dişler arasındaki boşlukları ve son azıdişinin arka boşluğu gibi zor bölgeleri temizlemeye yarar. Dişlerin arasına girecek ölçüde ince fırçalar buradaki dişetlerine yararlı bir masaj uygulayabilir. Işıklı ayna ağız boşluğunu incelemeye yarar. Aynanın arkasıyla yanak ya da dil itilerek görülmesi zor bölgeler ortaya çıkarılır. Elektrikli aletlere takılan diş fırçası değişik biçimlerde olabilir. Temel ilke kimyasal temizliğin yeterli olmadığı durumlarda diş plağını mekanik yolla uzaklaştırmaktır.

AĞIZ TEMİZLİĞİ NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?
İlk sütdişlerinin belirmesinden hemen sonra ağız temizliği başlamalıdır. Kü­çüğün dişlerini temizlemek için bir tül­bent, pamuk bir fitil ya da çok yumuşak bir diş fırçası kullanılabilir.
Çocuk dişlerini tek basma temizle­mek isterse bunu yapmasına izin veril­melidir. Ama daha sonra fırçayla bütün dişlerin yeniden doğru biçimde temiz­lenmesi önerilir. Her zaman taklit ede­cek Örnekler arayan çocukların ana ba­balarının dişlerini fırçalarken görmeleri çok yararlıdır. Bu durum çocuğa iyi bir örnek olmakla kalmaz ağız temizliğine dikkat etmesi için ileriye yönelik bir uyan işlevi de görür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular