tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Haşarat İlaçları

Ev zararlıları ile tarımda bitkilere dadanan parazitleri öldürmek için kullanılan bazı ilaçlara haşarat ilacı veya insektisid denir. Evde sinek, sivrisinek, bit, pire, kene, ha­mamböceği, örümcek, karınca, güve, ta­tarcık, tahtakurusu gibi zararlılara karşı kullanılan ilaçlardan en tanınmışı olan DDT (Difenil diklor trikloretan) ilk kez İkinci Dünya Savaşında yaygın olarak, kullanıl­maya başlanmıştır. İnsanları rahatsız eden ve çeşitli hastalıkları bulaştıran parazitle­re olduğu kadar tarım alanında bitkilerin gelişmesine veya iyi ürün vermelerine en­gel elan böceklere karşı da DDT kullanıl­mıştır. DDT (Kcrcide) den başka Diazinon (Bazi-non), Dichlorvas (Vapona), Malathion vb birçok tarım koruma ilacı bulunmaktadır.
Doğadaki tabii dengeyi bozmak suretiyle çevre kirlenmesine olumsuz etki gösterdi­ğinden DDT’nin kullanılması son zaman­larda sınırlandırılmıştır.
Klorlu karbonhidratlar ve organofosfataz-lar denen bu tür ilaçlar yanlışlıkla alındı­ğında insanda gözyaşı, karın ağrısı, kramp, titreme gibi zehirlenme belirtileri gösterir­ler. Biraz fazla alındığında koma ile ölüme bile neden olduklarından, haşarat ilaçları çek dikkatli kullanılmalıdır. Zehirlenme be­lirtilerine karşı derhal atropin sülfat ve bu meddelerin antidotu olan ilaçlar enjekte edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular