tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

İlaçların Etki ve Tepkileri

Etkilenen Organlar

Bir ilacın sürekli istenmeyen etkilere yol açması, bu ilacın kullanılmaması için önemli bir nedendir. Bu etkiler bütün vücudu ilgilendirebileceği gibi tek bir organ ya da sistemle sınırlı kalabilir. Birçok ilaç sindirim sisteminde bulantı, kusma, ağrı, mide ülseri ve dişeti iltiha­bı gibi tepkilere yol açabilir. Bazen yan etkiler vücudun kan yapan sistemini et­kileyerek çeşitli kan hücrelerinin yapı­mım genellikle geçici ve kısa süreli ola­rak durdurur.

Ayrıca, ilaçların büyük bir bölümü karaciğerde yıkıma uğradı­ğından, bu organda istenmeyen etkiler görülebilir. Bunlara ek olarak, ilaçlar vücuttan en çok böbrekler yoluyla atı1dığından, bu organda da çeşitli lezyonlara yol açar.

Birçok anestezik madde karaciğer­de, sülfamitler gibi birçok antibiyotik ise böbrekler üzerinde zehirleyici etki gösterebüir. Bu nedenle, karaciğer ve böbrek hastalığı olanların bu ilaçlan kullanmaması gerekir. Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları olanlar da bu or­ganlar üzerinde yan etkisi olan ilaçları dikkatli kullanmalıdır.

Ayrıca birden fazla ilaç kulanıldığında bu ilaçlar birbirleri­nin etkisini artırabilir ya da azaltabilir. Sonuç olarak tedavi edici ya da zehirle­yici etkilerde artma ya da azalma görü­lebilir.

Bu nedenle ilaçları birlikte kul­lanmadan önce mutlaka hekime danışıl­malıdır.

Alerjik Tepkiler

İlaçlar, aşırı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere neden olabilir. Alerji mekaniz­ması, vücuda giren yabancı maddelerin antikor oluşumuna yol açmasıyla baş­lar. Antikorlar oluştuktan sonra aynı madde vücuda ikinci kez verilirse antijen-antikor reaksiyonu sonucunda vücutta basit deri döküntülerinden anafi-laktik şoka varan gelişmeler görülebilir.

Özellikle uyuşturucular, kuvvetli ağrı kesiciler, penisilin ve türevleri, mor­fin, barbitüratlar, kafein, nikotin, alkol, halüsinojenler, kokain ya da amfetamin gibi sinir sistemi üzerinde etkili bazı maddeler ağır alerjik tepkilere yol aça­bilir.

Ayrıca sinir sistemini ve duyarlılığı etkileyebilecek ilaçlar vücut üzerinde genel zehirlenme belirtileri yaratabilir ve içerdikleri maddeler bağımlılık oluş­turabilir.

Çocuklara Dikkat

İlaçların yanlışlıkla ya da fazla miktar­da alınmasıyla da ağır zehirlenmeler or­taya çıkar. Çocukların kolay ulaşabile­cekleri yerlere konmuş ilaçları yutup zehirlenmelerine oldukça sık rastlanır. Bu nedenle evde bulunan ilaçların çocukların ulaşamayacağı yerlere konma­sı, ilaç dolabının yeri güvenli değilse mutlaka kilitli olması son derece önem­lidir. Özellikle hastalık durumlarında güvenlik önlemlerinin gevşetildiği, ilaç­ların açıkta bırakıldığı görülmektedir.

Çocuklu evlerde ilaçların saklanma­sı konusunda titizliğin hiçbir zaman el­den bırakılmayacağı unutulmamalıdır. Kapalı tutulan çekmeceler ya da dolap­lar çocukların sürekli ilgisini çeker. Bu tür yasaklanmış yerleri karıştırma dür­tüsü istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Neden göstermeden yasaklamalar getir­mek yerine, çocuklara ilaçlann neden olacağı tehlikeleri anlatmak çok daha doğru bir davranıştır. Böylece bir anlık unutkanlığın ağır sonuçlarına katlanma tehlikesi önemli ölçüde engellenmiş olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular