tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kansızlık Eşittir Talasemi

Talasemi Nedir?

Talasemi, kansızlık hastalığı olarak bilinen ancak hem önlenebilen hem kalıcı olabilen bir hastalıktır. Genelde Akdeniz bölgesinde çok fazla gözlenen talasemi hastalığı, genel olarak bebeğin 12 aylık olmadan (1yaşına girmeden) gelişmede gerilik, dalakta büyüme gibi rahatsızlıklarla kendini göstermeye başlar. Bu zamanlarda talaseminin tedavisine dikkat edilmez ise zamanlar hastada yüz kemiklerde değişim gösterebilir. Ayrıca vücuttaki demir birikimine endeksli olarak, karaciğer ve kalp gibi organlarda rahatsızlıklar (bozukluklar) meydana gelebilir.

11668

Talasemi Hastalığının Seyri Nasıldır?

Talasemi hastalığını klinik olarak 3’e ayrılır;

1- Talasemi taşıyıcılığı (talasemi minör): Genetik olarak her insanda bir tane talasemi geni bulunmaktadır. Bu geni babadan veya da anneden çocuğu geçmektedir. Fakat talasemi taşıyıcılığı bir hastalık olarak bilinmemelidir. Sadece kan tahlillerinde kişide az bir miktarda kansızlık meydana gelmektedir. Buda kişinin bazı zamanlarda kendisini halsiz hissetmesini sağlar. Ülkemizde çok sık görülen bir hastalık olma özelliği taşımaktadır. Talasemi taşıyıcılığının tanısını, hemoglobin elektroforezi adı verilen bir yöntemle tespit edilir. Çocuklarda ölümcül seyir gösteren talasemi hastalığına yakalanma riski bulunmaktadır. Fakat bu hem anne hem de babanın talasemi taşıyıcılığının bulunması halinde meydana gelir ve çocuğun bu durumda ölümcül seyir gösteren talasemi’ye yakalanma risk oranı ise %25 civarındadır. Eğer sadece anne ya da baba talasemi taşıyıcılığı var ise çocukta ölümcül talasemi görülme ihtimali bulunmamaktadır.

2- Talasemi majör: Cookey anemisi olarakda adlandırılan bu hastalık, talasemi hastalıkları içerisinde belirtilerini en ağır şekilde hissettiren bir talasemi seyridir. Genel olarak 6 aylık bebeklerin aniden şiddetli kansızlık ile kalp yetmezliği meydana getirir. Bunun önüne geçebilmesi için daima kan nakli yapılır. Belirtileri ise, yüz kemiklerinde biçimsizliklerin meydana gelmesi, burun çöküklüğü, alın çıkıntılı durması gibi durumlar ortaya çıkar. Bu hastalıktaki bir çocuk ergenlik çağına girmesi çok zordur.

3- Talasemi intermedia: Talaseminin bu seyrinde ise tanısı genellikle 1 yaşından sonra konulmaktadır. Talasemi seyirleri arasında belirtilerini en asgari şekilde gösteren bir durumdur. Kan gereksinimi bu seyir de daha azdır.

Talasemi Hastalığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Bireylerin talasemi hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Taşıyıcı talasemi hastalığı olan kişilerin araştırılıp tedavilerine başlanılmalıdır. Talasemi hastalığı taşıyan iki çiftin evlenmeleri durumunda çocuklarının hasta doğmaması için, hamilelik döneminin yaklaşık 6 ile 22 haftaları arasında doğumdan önce tanılama yöntemleri ile sağlıklı bir bebek dünyaya getirilmesi sağlanabilmektedir.

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular