tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kişniş

İştah açıcı, baş dönmesi giderici, yatışrıcı : Kişniş
DiğerAdları: Droğun halk arasında Kişniş, Kişnit, Aşotu, Kinzi, Kuzbere gibi adları vardır.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri:

Kişniş, Coriandrum sativum (Umbelliferae) bitkisinin meyvalarıdır. Meyvalar yuvarlak olup 5-7 mm. çapındadır.
Bitki, Akdeniz bölgesinde, Avrupa, Rusya, Peru, Paraguay, Mısır, Hindistan ve Japonya’da bulunur. Türkiye’de Orta ve Güney Anadolu’da vardır. Kültürü de yapılır.

Kullanılışı: Kişniş, halk arasında kuvvet verici, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz söktürücü, tansiyon düşürücü ( bkz Yüksek Tansiyon ) olarak ve baş dönmesine karşı kullanılır.

kişniş bitkisi

Kişniş Kürleri:

1) Bir miktar kişniş haşlanır ve iştah açıcı, midevi olarak içilir.
2) Tansiyon düşürücü ve baş dönmesini giderici ve yatıştırıcı gaye ile toz halinde kişniş bal ya da şekerle karıştırılıp yenir. Droğun kaynağı çok eski devirlere kadar dayanır. Eski Mezopotamya Kodeksi’nde kayıtlıdır. Eski Mısır’da Ebers Papirusu’nda da (M.Ö. 1500) yazılı idi. XVI. yüzyılda Nidai bu drogdan: “Kişniş tohumunu döğüp sirke ile kaynatırsan, dişi ağrıyan kişi ağzına alıp çalkalarsa derhal sakin olur,” diye söz eder. Bundan başka kişniş Düştür al-Edviye’de de (1874) yazılıdır. Drog eskidenberi aktar dükkanlarında bulunmaktadır. Kişniş bugün olduğu kadar eskiden de Mısır Çarşısı’nda çok aranılan bir madde idi.

Kişnişin Modern Tıptaki Yeri:

Kişniş Türk Kodeksinde kayıtlı olup modern tıpta % 1’lik infüzyonu hazırlanır ve midevi olarak 1-4 gr. kullanılır. Bu bakımdan kişnişin halk arasında bu miktardan daha fazla kullanımı zehirlenme yapabilir. Droğun bileşiminde bulunan uçucu yağ sfinkterlerin ve sindirim borusunun hareketlerini stimüle edici etki yapar ve böylece gaz söktürücü ve kaminatiftir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular