tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Mide Kanseri

Babam 53 yaşında. 1 ay önce mide kanseri teşhisiyle ameliyat oldu. Midesinin yüzde 80’i alındı. 3 gün sonra radyoterapi ve kemoterapiye başlanacak. Beslenmesinde şu an için sıkıntı yok. Hangi gıdalara ağırlık vermemizi önerirsiniz?

Mide çeperinde oluşan kanser, genellikle 50 yaşın altındaki erkek bireylerde daha yaygın olarak görülür. Mide kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de peptic ülsere sebep olan helicobacter pylori adı verilen bakterinin etkisi bu hastalıkta ön plandadır.

Tuzlu, fümelenmiş ve turşu haline getirilmiş bir beslenme düzeninin de bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Uzun süre boyunca gastrit hastalığı olanlarda ve aile bireylerinden birinde mide kanseri bulunması, bu hastalıkla karşılaşılması riskini arttırır.Mide kanserine yakalananlara karşı genel görüş zayıf olsa da; bu hastalığa yakalandıktan sadece 5 yıl sonra hayatta kalanların oranı yüzde yedidir.

Şu ana dek yapılan araştırmalar, tuz alımı ile mide ve boğaz kanseri sıklığının manalı bir oranda arttığını göstermiştir.  Türkiye’de etlerin tuzlanarak tüketilmesi ve çok tuzlu, kurumuş etin kış aylarında yenmesi mide kanserinin en önemli nedenlerindendir. Ailesinde mide kanseri olan kişiler, sigara içenler, koyu ve çok çay içenler, aşırı alkol tüketenlerin mide kanserine yakalanma ihtimali daha yüksektir.  Dünya genelinde mide kanseri düzenli olarak azalırken, Türkiye’de maalesef düzenli olarak artıyor. Bunun en mühim sebebi tuzlu kırmızı et ve çok koyu çay içmektir. Gastrite neden olan ‘helikobakter pilori’ mikrobu da midede kanser oluşumuna ortam hazırlayabilmektedir. Bu sebeple beslenmeye, yediklerimize içtiklerimize dikkat etmemiz icap ediyor.

Mide Kanserinin Belirtileri:

Hastalığın erken ve iyileştirilebilir evrelerinde mide kanseri genellikle belirtilerini göstermez. Tümör büyüdüğünde ise üst kanın bölgesinde rahatsızlık, şişkinlik ve yemeklerden sonra doymuşluk hissi duyabilirsiniz. İştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve halsizlik bu hastalığın ilerlediğinin göstergesi olabilir.

Tümör, yemek borusu ve midenin buluştuğu yerdeyse, yutmada da problemler yaşayabilirsiniz. Eğer tümör midenizin alt tarafında bulunuyorsa, midenin hareketini engeller ve içindekilerin dışarıya çıkmasına yol açarak kusmanıza sebep olur.

Mide kanserinin belirtileri ülser veya gastritle birbirine karıştırılabiliyor. Endoskopi yapılmadan doktorların ilaç vermesi kanserin ileri dönemlerde teşhis edilmesine neden oluyor. Oysa mide kanseri zamanında teşhis edilirse yalnızca ameliyatla tedavi edilebilir. Bu sebeple üç aydan daha fazla devam eden veya geçmeyen mide şikayetleriniz bulunuyorsa kesinlikle endoskopi yaptırın, rast gele mide ilaçları kullanmayın. Mide kanserinin belirtilerine karşı çok dikkatli olun: Midede ağrı ve hazımsızlık, sebebi bilinmeyen kilo kaybı, iştah azalması, erkenden doyma, kusma, bel ağrısı, sırt ağrısı, dışkının siyah olması, gaz şikayetleri. Bu belirtiler sizlerde varsa mutlaka alanında uzman bir hekime başvurup endoskopi yaptırın. Mide kanserinin tedavisinde ilk seçenek cerrahidir. Çok “sayıda lenf bezi temizlenmesi tedavi şansını artırır. Babanızın lenf bezlerine tümörün sıçradığı görülüyor. Bu durumdaki kişilere kemoterapiye ek olarak radyoterapi veya sadece radyoterapi yapılır. Kemoterapi artı radyoterapi yapılıyorsa hekimin ve hastanın çok dikkatli olması icap ediyor. Zira bu dönemde ağız yarası ve beslenme bozukluğu meydana gelir.

Mide Kanserine Yakalanan Hastalar Nasıl Beslenmeli?

Az ve sık aralıklarla beslenin. Yiyeceklerinizi 5-7 öğünde alın. Gıdaları birden tüketmek baş dönmesi, çarpıntı, terleme, fenalık hissine neden olur. Şekerli gıdalar şikayetleri daha da artırır. Bu sebeple havuç suyunu dahi gün içinde az için
Kemoterapi ve radyoterapi esnasında acı, ekşi ve baharatlı gıdaları mümkün olduğunca tüketmeyin. Ağız temizliğine çok dikkat edin. Yumuşak bir diş fırçası ve karbonatla dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, karadut şurubu ve papatya çayı için. Beyaz un ve şekerli gıdalardan uzak durun.
Mutlaka içine bank, yumurta kıyma gibi proteinden zengin gıdalar ilave edilmiş sebze veya tarhana çorbası için. Özellikle havuç, domates, ananas, kara üzüm, karadut, elma suyu ve bol miktarda ayran için. Her gün bir iki tane bıldırcın yumurtası tüketin. Mide kanserinde sarımsak çok faydalıdır, yemeklerin içinde mutlaka ekleyin.

Kilo kaybına engel olmak için omega 3 tüketin. Dönüşümlü olarak her gün birer çorba kaşığı çörekotu, keten tohumu, dereotu tohumu alın. Yemeklerine 1-2 çorba kaşığı zerdeçal ekleyin, tadını sevmiyorsanız hapını alın. Kilo kaybı meydana gelirse günde bir iki kutu hazır mama yiyebilirsiniz. Meyan kökü de mide kanserine çok şifalıdır, kalp ve şeker sorununuz bulunmuyorsa bir çorba kaşığı alın. Hekiminize danışarak dönüşümlü ananas hapı, karahindiba hapı, maitake mantarı hapı alın.
Kemoterapi ve radyoterapi bittikten sonra yoğun bakım altında destek tedavisini sürdürün
Üç ayda bir klinik ve uzak metastaz kontrollerinizi yaptırın. Bilgisayarlı tomografi, akciğer grafîsi, üç ayda bir tümör markerlarından ca 72 4, cea 19 9, cea kontrolleri yapılmalı. İcap ederse PET de istenebilir. Üç yıl sonra kontrol aralığı altı aya çıkarılır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Karın bölgenizde acı, rahatsızlık ve şişme hissediyorsanız bunlar basit ilaçlarla geçiştirmemelisiniz ve ayrıca kilo kaybı ve iştahsızlık da yaşıyorsanız doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. Doktorunuz sizden tıbbi geçmişinizi isteyecek ve genellikle rektum incelemesiyle birlikte dışkıda kan işaretlerini araştıran fiziksel incelemelerde bulunacaktır.
Doktorunuz tahlillere ihtiyaç duyuyorsa, sizden bir dizi üst sindirim yolları röntgeni isteyebilir. Alternatif olarak, doktorunuz sizi, endoskopi yoluyla doku örneği alan ve labaratuvar değerlerini ölçen bir gastroenterologa (sindirim sistemi konusunda uzmanlaşmış hekim) yönlendirecektir.

Kanserin varlığı biyopsi yoluyla doğrulandıysa, doktorunuz, kanserin yayılmış olup olmadığını görmek amacıyla sizi, kan tahliline ve bilgisayarlı tomografiye yönlendirebilir.

Bu hastalığın tedavisi, kanserin cinsine ve hangi evrede teşhis edilmiş olduğuna bağlıdır. Kanser aşın derecede yayılmamışsa, midenin bir parçasının alınması veya kanserin tümüyle temizlenmesi, kemoterapiyle birlikte önerilen tedavi yöntemidir. Kanserin lenf bezlerine sıçramış olması ve bu yolla vücudun diğer bölümlerine sıçrama riskini azaltmak için mideye yakın lenf bezleri de alınır.

Eğer bütün midenin alınması söz konusu ise, cerrah yemek borusunun alt kısmım ince bağırsağın üst kısmına bağlar. Tümör mideyle yemek borusunun buluştuğu kısmı tıkıyorsa, midenin sadece bir kısmı alınır ve geri kalan kısmı yemek borusuna bağlanır. Kanser midenin alt kısmım tıkıyorsa, bu kısım alınır ve kalan bölüm duodenuma bağlanır (ince bağırsağın üst kısmı).Kanser yayılmışsa ameliyata gerek duyulmayabilir. Bunun yerine kemoterapi ve radyoterapi uygulanması tümörün azalmasında ve acının hafifletilmesinde etkili olacaktır.

Mide Kanserini Önleyelim

Teşhis edilinceye kadar mide kanserinin genellikle tedavisi yoktur. Lütfen aşağıdaki korunma önerilerini takip ediniz:
■ Taze besinler tüketin. Fazla pişmiş, mayalanmış, turşu haline getirilmiş ve tütsülenmiş besinler tüketmekten kaçının.
■ Sosis ve domuz pastırması gibi koruyucu nitratla tütsülenmiş besinleri tüketmekten kaçının.
■ Sigara, pipo, puro içmeyin. Tütün çiğnemeyin.
■ Alkol alımınızı sınırlayın.
■ Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin, (bir porsiyon= yarım çanak)
■ Midenizde helicobacter’ den kaynaklanan bir hastalığınız varsa, doktorunuzun bakteriyi yok etmek için önerdiği antibiyotikleri kullanınız. Bazı uzmanlar tarafından tavsiye edilen, belirtilere bakmaksızın, h pylori testinin her birey tarafından uygulanmasıdır ve sonuç pozitif çıkarsa tedavi olmak, mide kanserini önleyici bir etkendir. Bu öneri tartışmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular