tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Narkolepsi

Narkolepsi, uyu-uyan düzenin­deki bir bozukluk olup, gün içinde derin derecede uykulu olma halidir. REM uykusunda anormallikler vardır. Uykunun diğer aşamalarını düzenli olarak geçtikten sonra oluşması gerekirken, REM uykusu, alışı­lagelmişin dışındaki zamanlarda oluşur, örneğin, yatar yatmaz ya da uyku başladıktan hemen sonra veya günlük aktiviteler esnasında.

2000 kişiden takriben birinde narkolepsi görülür ve kadın ve erkekleri eşit derecede etkiler. Genetik bir faktör de vardır; ve bir çevresel faktör, genetik olarak belir­lenmiş eğilimi ortaya çıkartabilir.

Semptomlar

Narkolepsi’nin semptomları genellikle çocuklukta veya genç ergenlik çağında ortaya çıkar ve tüm yaşam boyunca sürer. Narkolepsi’nin semptomları, geniş ölçüde değişiklik arz eder ve aşağıda belirtilen birkaç grup semptomun bazılarını içerir:

Uyku atakları: Kişi, o esnada her ne oluyorsa olsun – örneğin akşam yemeği yerken -, uyanıklık saatleri esnasında, aniden 5 ila 10 dakika uyuyakalır.

Katapleksi: REM uykusu esnasında vuku bulan kasların normal katılaşma halinin gün esnasında oluşması durumudur. Genel­likle bunu, gülme, kızgınlık veya diğer kuvvetli duygular takip eder. Kaslar aniden katılaşır (felçlenir) ve bu, kişinin düşmesine sebep olur. Bazen, ciddi yaralanmalara yol açar.

Uyku felci: Uyanıklık ve uyku arasındaki geçiş esnasında vuku bulan geçici bir felçtir. Korku­tucu olabilir. Ama ciddi bir durum değildir.

Uykuyu önleyen (uyanık tutan) halüsinasyonlar: Bunlar, hakikatten ayırt edilmesi zor, canlı ve korkutucu görüntüler, kokular veya seslerdir ve kişi tam uykuya dalarken vuku bulur.

Gece vakti uyku bozukluğu: Gece, nahoş uyanmalardır ve kişinin kendini güçbela uyumuş hissetmesine sebep olur.

Otomatik davranış: Gün boyu kısmen uykulu / uyuşuk olup, otomatik pilota bağlanmış gibi davranmaktır.

Tedavi Seçenekleri

Narkolepsi’nin tedavisi yoktur. Gün boyu uyanıklık halinin iyileştirilmesi ve REM bağlan­tılı semptomların önlenmesi, bu bozukluğa karşı alınan tedbirlerdir. Kişilerin çoğu, uyku ataklarına ve uyuşukluk haline karşı koyabilmek için methylphenidate hydrochloride gibi uyarıcı ilaçlar kullanmak durumundadır.

Heterosiklik antidepresanlar, bazı kişilerde katapleksi ve diğer REM bağlantılı semptomları önleyebilir. Mamafih, ilaçla bile olsa, kişi, bu durumun dışındaki hali kadar uyanık olamaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular