tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şeker Hastaları İnsülini Nasıl Kullanmalı

Etkisinin azalmasını önlemek İçin insülin serin bir yerde saklan­malıdır; mutlaka buzdolabında saklanması gerekli değildir. İdeal ısı 2°C-8’C’dir.

• Hastanın kendi kendine insülin yapmasını öğrenmesi önerilir. Her seferinde başka bir bölgeden şırınga yapmak gerekir. Ayrıca aynı şı­rıngada farkli insülin tiplerini karıştırmayı da öğrenmesi gerekir.

• Hastanın hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) reaksiyonlarını tanı­ması ve bunlarla zamanında başa çıkabilmesi gerekir. Bunun için yanın­da her zaman biraz şeker bulundurması yararlıdır.

• Kandaki şeker düzeyinin belirlenmesinde en önemli ölçüt hastanın evde kendi yaptığı kontroldür. Elde ettiği sonuçlara bakarak insülin dozunda ufak değişiklikler (2 ünite kadar) yapabilmelidir. Günlük alışkanlıklardaki değişiklikleri de (uzun süreli ve yoğun güç harcayarak, bol miktarda yemek, uzun süre aç kalma) göz önüne alarak tedaviyi nasıl değiştirebileceğini bilmelidir.

İnsülin Nasıl Kullanılır?

İnsülin derialtına şırınga edilmelidir. İnsülin şırıngası küçüktür ve şırınganın üzerinde çekilen, insülin miktarını belir­ten işaretler bulunur.

Her kullanımda vücudun farklı bir bölümüne (örneğin kalça, kol) şırınga yapılmalı, bunun üzerine bir kalemle çarpı işareti çizildikten sonra bu bölüm dört kareye ayrılmalı ve her kare daha küçük dörtgenlere ayrılmalıdır. Her se­ferinde ayrı bir dörtgene şırınga yapıl­malı, ilk yapılan dörtgene en az bir ay sonra yeniden şırınga yapılmalıdır. Böy­lece derialtı yağ dokusunda nekroz (do­ku ölümü) oluşması önlenmiş olur.
İnsülin şırınga edilmeden önce deri alkolle fazla dezenfekte edilmemelidir. Deriden içeri çok az alkol girmiş de olsa yanmaya ve bazen yağ dokusunda nek­roz oluşmasına yol açar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular