tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şeker Hastalığınız Varsa Güneşe Dikkat

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ısınan havalara ve güneş ışınlarına karşı önlem almadığımızda bir çok hastalık bizi bekliyor demektir. Güneşi gördüğümüzde canımız dışarı çıkmak ister elbette ancak çok güneşli havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamakta fayda var. Özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalacağımız mekanlardan uzak durmalıyız. Zorunlu olduğumuz durumlarda ise şapka, gözlük ya da şemsiye kullanarak güneşten korunmalıyız.

Güneş ışınları diyabeti tetikliyor

Aşırı güneş ışığına maruz kalındığında terleme ile birlikte vücudumuzda su kaybı yaşanır. Kaybolan su kaybı ile kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Dolayısıyla diyabet hastası olan bir kişi güneşin yoğun olarak göründüğü öğle vakitlerinde dışarıda bulunuyorsa bu onun için olumsuz bir durum oluşacak ve şeker ihtiyacı artacaktır.

şeker hastalığı ve güneşBunun yanı sıra aşırı güneş ışığına maruz kalan bir şeker hastasının sinir kaybı nedeniyle duyu kaybına uğraması da muhtemeldir. Bu nedenle diyabet hastalığı olanlar dışarı çıkma saatlerini sabah yada gün batımına doğru tercih etmelilerdir. Kendilerini güneşe karşı korumalılardır.

Diyabet hastalarının sıcak havalarda çok dikkatli olması gerekir.

Sıcak havalar diyabet hastaları için gerek sıvı kaybı nedeniyle gerek uyku düzeninin bozulması nedeniyle olumsuz oluşturur. Ani şeker yükselmeleri ya da düşmeleri görülebilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için şeker hastalarının kendilerine sıcak havalarda oldukça dikkat etmeleri gerekir.

Sıcak havaların olumsuz etkisini azaltmak için;

*Bol bol su tüketmeli.

*Öğünler atlanmadan düzenli bir şekilde beslenilmeli.

*Karpuz, kavun, şeftali, kiraz gibi meyvelerin tüketimi az miktarlarda olmalıdır. Çünkü bu meyvelerin glisemik indeksi yüksektir yani şekeri tetikler.

*Kırmızı etten uzak durulmalı.

*Bol sebze tüketilmeli.

*Patates, hamur kızartması gibi bol yağlı kızartma türlerinden uzak durulmalı.

*Düzenli bir uyku alışkanlığı edinmeli.

*Dondurma tüketimi azaltılmalı.

Diyabet hastalarımız için yaz ayları oldukça tehlikelidir. Özellikle sıcak bir iklimde yaşıyorsanız yaz aylarını sorunsuz bir şekilde sağlıklı bir şekilde geçirmek için çok sıkı bir diyet uygulamalısınız. Klimalı ortamlar size iyi gelecektir. Her şeyden önemlisi vücudunuzdaki sıvı kaybını önlemek için bol bol su tüketimini unutmayın. Yalnız sıvı dediğimizde aklınıza kola, meyve suyu gibi şeker oranı yüksek içecekler gelmesin. Çünkü bu içecekler şekerinizi yükseltecektir. Yine çay, kahve gibi içeceklerde sıvı tüketimi içine dahil edilmemelidir.

En önemli ve zararsız sıvı hiç şüphesiz sudur. Suyunuzu sıcak yada soğuk içmeniz önemli değildir. Ancak ılık bir bardak suyun midenizde kalma süresi 80 dakika iken soğuk su 20 dakikada midenizi terk eder. Yazın elbette sıcak su içilmez ancak çok soğuk su tüketiminin de çok fazla faydası yoktur.

Diyabet hastalarımız için stresli geçen bir mevsim olan yaz mevsimi bu öneriler ve doktorunuzun verdiği diyet sayesinde sağlıklı bir şekilde geçebilir. En önemlisi kendinizi tanımanızdır. Hangi durumda şekeriniz daha çok yükseliyor bunu en iyi siz bilirsiniz. Sıcak ve stres şekeri tetiklediği için özellikle bu iki etmenden elinizden geldiği kadar uzak durmaya gayret gösterin.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular