tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Ülser ( Mide Ülseri ) Veya Peptik Ülser

Ülser, mide astarında ve duodenumda (onikiparmak bağırsağı) oluşan iltihaplardır. Bu hastalık » her yaşta ortaya çıkabilir ve Amerika’da 4 milyon insanda görülmektedir.

Duodenum ülseri 30-50 yaş arası bireylerde ve genellikle erkeklerde rastlanan bir hastalıktır. Mide ülseri ise kadınlarda daha fazla görülür ve 60 yaş sonrasında ortaya çıkar.Duodenum ve mide ülserinin sebebi helicobacter pylori adı verilen bakteridir. Aspirin ve diğer nonsteroidal iltihap önleyici özellik taşıyan ilaçlar, alkol, sigara, kahve ve diğer kafein içeren maddeler ülseri tetikler.

Ülserin nadir sebeplerinden biri ise midenin normalin üstünde asit üretmesinden kaynaklanır,Ülser hakkında yapılan çalışmalar, bu hastalığın kalıtsal olduğunu ve 0 kan grubu insanlarda yoğunlaştığını gösteriyor. Ülserlerin, stresli bir yaşamın neticesinde geliştiğine dair yaygın bir genel kanıya karşın, uzmanlar artık bu görüşte değil. Ancak, stres, kişiyi, ülser ağrısına karşı hassaslaştırabilir.

SEMPTOMLAR
Bazı bireylerde ülserin belirtileri görülmez. En yaygın belirti karnın üst bölgesindeki yanma ağrısıdır. Bu belirtiler de yemek yendikten 2-3 saat sonra veya gece geç vakitlerde kendini gösterir. Saatler veya dakikalar boyunca bu ağrı devam edebilir.

Ülser duodenum’un arkasındaki duvarlarda oluşursa, ağrılar da arka tarafa geçer. Anti-asit ilaç almak veya anti-asit içerikli besinler tüketmek duodenumdaki ülserden kaynaklanan ağrılann geçici olarak rahatlamasını sağlar.

Geğirme, şişkinlik hissi, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık bu hastalığın genel belirtileridir. Duodenum ülserinde görülen mide bulantısı, kusma, yemek yerken ağrı çekme genelde mideden duodenuma bağlanan dar kanaldaki dokuların kabarmasından ve iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu tıkanmadan dolayı yiyecek rahatça mideden duodenuma geçiş yapamaz.Ülser, kanlı maddeler kusmaya (kısmen sindirilmiş kan kahve telvesine benzer) sebep olur.

Bazı insanlarda kanama yavaş olur. Bunun farkedilmesi, kanlı katı dışkıdaki tahlillere ayrıca kansızlık ve demir eksikliğini ölçen kan sayımına bağlıdır.Ülser, ani ağrı ve şoklar yaratarak midenin veya duodenumun duvarlarına doğru nüfuz ederek ilerler, Bu da bir acil tıbbi müdahale durumudur.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Belirtileriniz devam ediyorsa ya da reçetesiz H2-blokerlerine sık sık başvuruyorsanız, doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun soracağı sorular ve isteyeceği tahliller; teşhisi doğrulamada ve tedaviye karar vermede size yardımcı olacak uygulamalardır.

Doktorunuz, aşınmanın yerini ve boyutunu saptamak amacıyla sizden biyopsi, üst endoskopi veya barkım yutma işlemini talep edebilir. Bu testler 745’inci sayfada gösterilmiştir. Kansızlık ve için kan testi yaptırabilir ve ayrıca kana baktırmak için dışkı örneğinizle bir tahlil yaptırabilirsiniz.

Tahlillerinizde ülser ve h pylori’ye rastlandıysa, doktorunuz size antibiyotik içeren ve hpyloriyi öldürmeyi amaçlayan bir perhiz önerebilir. Ek olarak doktorunuz sizi; anti-asit, H2-bloker, proton pompası inhibitörü ya da ülser kaplama maddesi içeren ilaçlarla mide asidini düşürmeyi amaçlayacak şekilde reçetelendirebilir.

Peptik Ülser

Mide ülseri (peptic ülser) midede veya on iki parmak bağırsağında (duodenal ülser) oluşur. Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri mide astarına saldırarak, duodenal ülsere ve %80 oranla mide ülserine sebep olur. H. pylori enfeksiyonu, mide astarını iltihaplandırarak ve mide asidinin salgısını arttırarak ülseri tetikler. Esnek bir endoskop sayesinde doktorunuz, midenizi ve duodenal astarınızı ülser teşhisi için kontrol eder.

Ülser ve Helicobacter Pylori için Antibiyotik Tedavisi

Tıbbi Bir ilerleme

1994 yılından önce insanlar, tekrarlayan ülserleri için senelerce asit azaltıcı tedavi yöntemine ihtiyaç duydu. Bugün ise, ülserin bir çok türünün bakteriden kaynaklandığının tıbbi yönde keşfiyle, sadece 1-2 haftalık bir tedavi sürecine katlanarak, bir daha ülser ilacına ihtiyacınızın kalmamasını sağlayabilirsiniz.

Birçok bakteri türü, insan midesindeki asit çevresini çoğunlukla yaşanması zor bir yer olarak bulur. Ama spiral şeklindeki bakteri Helicobacter pylori, büyüyebilmek için insan midesinde olduğu gibi, sıcak kanlı hayvanların midesinde de bulunur ;çünkü H pylori kendisini mide asidinden korumak için özel bir donanıma sahiptir.

H pylori, mide asidinin etkisini azaltmak için fazla miktarda üreaz (Amonyak üreten bir tür enzim) üretir. Bakteri öldürücü olan mide asidinden Korunmak için; kendisini amonyaktan oluşan bir duvarla çevreler. Ardından bakteri kendisini bir tirbuşon misali, mide astarını aşındırıcı gastrit sıvılardan koruyan muköz katmana doğru büker.

Bilim insanlarına göre Hpylori, koruyucu muköz katmanının incelmesi, yakın hücrelerin amonyaktan zehirlenmesi ve diğer toksinlerden dolayı çeşitli yollarla ülsere sebep olur.

ABD’de, 30 yaş altı bireylerin yüzde onunda ve 60 yaş üstü bireylerin yüzde altmışında ve çoğunlukla da fakir bireylerde bu hastalığa rastlanıyor. Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkerde ve gelişmekte olan ülkelerden ABD’ye göç etmiş olan bireylerde de bu hastalığa rastlanıyor.
Bununla birlikte H pylori, ülsere ve gastrite maruz kalanların çoğunda bir problem yaratmaz. Nadir durumlarda, mide astarında lenfomaya da sebep olabilir. Ayrıca bazı durumlarda mide kanserine yol açtığı da görülmüştür.

H pylori ‘den kaynaklanan enfeksiyonun teşhis edilmesi için üç yöntem kullanılmaktadır.İlki, kanınızdaki bakterilere karşı, antikorların ölçülmesini sağlayan kan tahlilidir.

İkincisi, H pylori ‘den oluşan ve üreaz tarafından çökertilmiş bir maddenin yutulmasıdır. Bu çökertilmiş madde, kan tarafından emilir ve nefes yoluyla dışarı verilir. (H pylori ‘den kaynaklanan enfeksiyonel bir durumda, nefesinizde yapılan bu test belirleyici olacaktır.).

Kısmen daha doğru sonuçlar verecek olan enfeksiyon tahlili ise, mide astarından örnek (biyopsi için) alınmasını içeren endoskopidir. H pylori ‘den oluşan üreaz bulunabilir ve bakteri mikroskop altında görünebilir, böylece teşhis de doğrulanmış olur.Ülser ve bir enfeksiyonunuz varsa doktorunuz sizi, bir dizi antibiyotik ve çeşitli ilaçlarla reçetelendirecektir. Çeşitli etkileri olan ilaçlar birlikte kullanılacaktır. Sadece ülserinizin tedavisinde işe yaramayacak olsa da, bu ilaçlar, daha fazla ülser oluşumunu engelleyecektir.

Çeşitli ilaç rejimleri H pylori yok etmek için kullanılır. Yaygın ölçüde kullanılanları sağ tarafta gösterilmiştir. Her biri üçlü terapi rejimi olarak adlandırılır; çünkü üç değişik ilaç kullanımı içerir ve her biri yüzde doksan oranında enfeksiyonu yok etmede etkilidir.İki tür ilaçla uygulanan rejim (ikili tedavi rejimi) daha pratik olmasına rağmen etkisi daha azdır. Bu temel üçlü, terapi uygulamaları arasında fiyata, yan etkilere ve pratikliğe bağlı farklılıklar bulunur.

Mide Ülseri Ameliyatı Videosunu İzleyebilirsiniz

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular