tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Yapay Kalp Takılması Sonucu Komplikasyonlar

Komplikasyonlar

Kalp nakli bekleyen hastalara önce ya­pay kalp takılmasının yol açabileceği komplikasyonlar arasında ameliyat sı­rasında ve ameliyattan hemen sonra oluşan kanamalar, pıhtı tıkaçları (tromboemboli) ve enfeksiyonlar sayılabilir.

• Ameliyat sırasında ve sonrasında oluşan kanamalar ve pıhtıyla tıkan­ma olayları – Yapay kalp takılan olgu­ların yaklaşık yüzde 30’unda ameliyat­tan sonraki ağır kanamaları tedavi et­mek için göğsün yeniden açılması ge­rekmektedir. Kanama büyük ölçüde hastada yapılan kesinin çok geniş ol­masına ve ameliyattan hemen sonra protezde bulunan pıhtılardan kaynakla­nabilecek tıkanma tehlikesine karşı yüksek dozda pıhtılaşma engelleyici ilaç kullanılmasına bağlıdır.

Nakil ön­cesinde yapay kalp takılmış hastaların yüzde 12’sinde pıhtıyla tıkanma saptan­mış, ama bunlardan yalnızca 2 olguda tıkanma kalıcı hasara yol açmıştır. Pıh­tı emboli komplikasyonunun, geçici yapay kalp uygulamasında sürekli ya­pay kalp uygulamasında olduğundan az görülmesi kısmen rastlantıya, kısmen de uygulama süresinin kısalığına ve fazla ağır bir pıhtı önleyici tedavinin yapılmamasına bağlıdır.

• Enfeksiyonlar – Geçici yapay kalbe bağlı enfeksiyon tehlikesi çok önemli­dir. Sürekli yapay kalp takılan bütün hastalarda da başlıca ölüm nedeni en­feksiyonlardır.

Ameliyatın yapıldığı pıhtılaşmış kan, serum, protez karıncık ve damar bağlantıarı bulunan bölge vücudun ba­ğışıklık sistemi açısından bir savaş ala­nına benzetilebilir. Gerçekten de kalp nakli öncesinde yapılan geçici yapay kalp uygulamalarında hastalarda en­feksiyon olasılığı çok yüksektir. Hatta bu enfeksiyonun hafif olması şaşırtıcı­dır.
Gelecekte bazı önlemlerle yapay kalp uygulamalarının başarı şansının artırılabileceği düşünülmektedir. Bu önlemlerin başlıcaları enfeksiyon teda­visi gören hastaların ameliyat edilme­mesi, ameliyattan sonraki evrede pıhtı­laşmayı önleyici tedavinin hafifletilme­si, özellikle mide-bağırsak sistemine yönelik olarak antibiyotik tedavisinin uygulanması, protez çevresinin karın­dan alınan gömlek (omentum) parçalarıyla döşenmesi ve protez bölgesinin çevresinde etkili olabilen antibiyotikle­rin kullanılmasıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular