tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Alerjiye Neden Olan Maddeler Alerji Belirtileri ve Asıl Sorunun Alerji Olduğunu Anlamanın Basit Yolu

Çocuğunuzun bacaklarında, kollarında ya da vücudunun herhangi bir bölgesinde kızarmaya bağlı olan bir kaşıntı varsa bunu mutlaka dikkate almalısınız. Böcek ısırmasıdır deyip geçtiğiniz kızarıklığın ve kaşıntının nedeni çocuğunuzun bir yiyeceğe ya da başka bir çevresel faktöre olan alerjisinden kaynaklanıyor olabilir. Hele ki kızarıklık, kaşıntı sizlerde ya da diğer kardeşlerde değil yalnızca tek bir çocuğunuzda varsa bu kesinlikle böcek ısırması değil bir alerjik reaksiyondur.

Alerji nedir?

Alerjiyi vücudumuzun bir besine, bir maddeye ya da çevresel faktörlere karşı verdiği tepki olarak ifade etmek mümkündür. Vücut bu maddelere ya da besinlere karşı bir kızarıklık, kaşıntı, kabarma gibi reaksiyonlar gösterir ve bu alerji ismini alır.

Alerji olmamıza sebep olan maddelere de alerjen adı verilir. Her kişi mutlaka bir alerjik rahatsızlık var demek mümkün olmadığı gibi bir kişinin bir maddeye olan alerjisi herkeste olacaktır diye bir kural yoktur. Herkesin alerjen maddesi farklıdır. Kimisi arı sokmasından alerji olurken, kimisi mevsim geçişlerinde yaşanan polenlerden kimisi çilekten kimisi yumurta gibi besinlerden alerji olabilir. Yani alerjen madde kişiye göre değişiklik gösterir.

Alerjiye neden olan maddeler nelerdir?

Alerjiye neden olan pek çok madde, besin ve çevresel faktör mevcuttur. Çünkü milyonlarca farklı vücut yapısı ve kişiye göre değişen hassasiyetlik mevcuttur. Bu nedenle alerjen maddeleri sıralamak güçtür. Ancak çoğu kişide görülen ve alerjiye neden olan halk arasında da çok iyi bilinen bir kaç alerjen maddeyi sizlere söyleyebiliriz;

-Yumurta, süt gibi besin maddeleri özellikle çocuklarda görülen alerjiye neden olan maddelerdir.

-Yine balık ve deniz ürünleri de alerjik reaksiyona neden olur.

-Buğday ürünleri, fıstık gibi besinler alerjiye neden olur.

-Meyveler içinde bulunan çilek en çok alerjik reaksiyon belirtisinin yaşandığı meyvedir.

-Besin maddelerinin dışında havadaki polenler de alerjiye neden olur.

-Evde bulunan toz, aşırı sıcak havalar, böcek sokmaları da alerji nedenidir.

Alerjinin nedenlerini bunlarla sınırlamak asla doğru değildir. Az öncede bahsettiğim gibi her insanın her çocuğun alerji nedeni farklı farklıdır. Hiç duyulmamış bir besin maddesinden alerji olan birine de rastlamak mümkündür.

Alerjinin ne gibi belirtileri vardır?

Alerjinin türüne göre, alerjen maddeye göre belirtilerde değişiklik gösterir.

-Polene, toza karşı bir alerji varsa, bunun belirtisi genellikle burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı yani alerjik rinit adı verilen bir bulgudur.

-Besin maddelerine karşı duyulan bir alerji varsa, vücudun belli bölgelerinde kızarıklıkla beraber kaşıntı ve kabarma, karın ağrısı, ishal, hatta bazı kişilerde dilde şişmeler, ses kısıklığı gibi bulgularda görülür.

Çocuğumun alerjisi olduğunu nasıl anlarım?

Besin alerjisi ve polen alerjisinin belirtilerini sizlerle paylaştım. Şimdi çocuğunuzu gözlemleyerek onun bir alerjik rahatsızlığı olup olmadığını doktora götürmeden önce bulabilirsiniz.

Eğer siz ve evde bulunan diğer bireylerde hiç bir sıkıntı yokken çocuğunuzda burun akıntısı, göz kızarıklığı ve hapşırma gibi bulgular gözlemlerseniz çocuğunuz bir maddeye karşı reaksiyon gösteriyor demektir.

Çocuğunuzun vücudunda kızarıklık, kaşıntıya bağlı deri dökülmelerine rastladığınız an ise çocuğunuza ne yedirdiğinize dikkat etmelisiniz. Çok sık yediği yiyecekleri azalttığınızda örneğin günlük yumurta sayısını iki günde bir yumurtaya düşürdüğünüzde kızarıklıkları geçiyorsa çocuk yumurtaya karşı bir reaksiyon gösteriyor demektir.

Çok basit gözlemler yoluyla çocuğunuzun bir maddeye, bir besine karşı olan alerjisini tespit etmeniz mümkündür. Ancak yalnızca sizin alerjen maddeyi tespit etmeniz yeterli olmaz bir doktora gidip başka hangi maddelere karşı alerjisi olduğunu bir deri testi yoluyla öğrenebilirsiniz.

Deri testi nedir?

Deri testi bireyler için hangi maddelerin ya da hangi besinlerin alerjen olduğunu öğrenmeye yarayan bir testtir. Uygulanma şekli son derce kolay olan bu test doktor tarafından yapılır ve çocuğunuzun hangi maddelere karşı alerjisi olduğu tespit edilir.

Unutmayalım ki sağlık için mutlaka doktora başvurup gereken tedaviyi ve önlemleri doktor kontrolünde almalıyız. Özellikle çocuklarımız için daha özenli davranmalıyız. Yalnızca bizim tespit ettiğimiz alerjen maddeler dışında da bir alerjisi olabilir deri testi çocuğunun hangi maddelere karşı duyarlı olduğunu ortaya çıkaracaktır.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular