tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Boyun ağrısı nedenleri ve tedavisi

Hayatınızın bir döneminde boyun ağrısı çekmeyen insanın sayısı çok azdır. Boyundaki ağrılar, boyun omurgasını oluşturmakta olan kemikler, eklemler, omurlar arasında bulunan diskler ile omurganın çevresindeki kaslarla bağların bozulması sonucunda olur.

Boyun ağrısına sebep olan rahatsızlıklar nelerdir?

1.   Tekrar eden strese bağlı ağrılar; tekrar eden aktivitede bulunmak, kötü pozisyon ve de psikolojik stres bir araya gelince “çok kullanıma bağlı zedelenme” meydana gelir. Uzunca süre başı öne eğerek ya da çok yukarı kaldırıp çalışmak kasların yorulmasına, kısalmasına sebep olarak boyun ile sırtta ağrıya sebep olur.

2.   Boyunda kas kaynaklı ağrılar (miyofasyal ağrı); boyunun ve de sırtın üst kasında ağrının kaynağı olan tetik nokta bulunur. Sebebi tam olarak bilinmez ve birçok kişide görülür.

3.   Boyun zedelenmeleri; boynumuz başımızı taşıdığından ve de oldukça hareketli olmasından dolayı zedelenmeye açıktırlar. Kaza geçirmek, dalmak, spor kazaları ve de düşme sebebiyle boyun zedelenebilir. Sıklıkla kaslar ile bağlarda yumuşak doku zedelenmesi olsa da, bazılarında ağır yaralanma, boyun kemiğinde kırılma veya kaymasına sebep olarak omurilikte zedelenmeye sebep olabilir.

4.   Boyun fıtığı; omurgayı meydana getiren kemikler arasına diskte zamanla zayıflar ve disk dışa fırlar. Fıtıklaşmanın sonucunda sinir kökü ve ya omurilikte baskı yapabilir. Sinir kökünün sıkışmasıyla kolunuza ve de elinize yayılan çok şiddetli, yakıcı bir ağrı, uyuşma, karıncalanma, iyice ilerlemiş olanlarda ise elde ve kollarda kas güçsüzlüğü oluşabilir.

5.   Disk yapısının bozulması; boyun omurgasını meydana getiren kemikler arasında ki bulunan disklerin yapısının genellikle 40 yaş sonrasında bozulmasıyla meydana çıkar.

6.   Kireçlenme; boyun kemiklerinin arasında bulunan eklemlerin yapısındaki bozulma sonucunda ortaya çıkar ve ilerleyen yaşla birlikte çoğalır.

7.   Tümörler; enfeksiyonla ve de omurga kemiklerinde doğuştan görülen anomalilerdir. .

Boyun ağrılarının tedavisi

Çoğu boyun fıtığı ameliyat yapılmadan tedavi edilmektedir. Fakat boyun fıtığı sebebiyle mesane ile bağırsakların fonksiyonlarında bozukluk olması, tedavi edilmesine rağmen kasların güç kaybetmesi, duyularda kusurların ilerlemesi, sinir köklerine yaptığı baskıya bağlı olan ağrının tedaviyle geçmemesi halinde ameliyat yapılır.

Fizik tedavi uygulanır; kasları gevşetmek ve yumuşak dokulardaki ağrıları yok etmek için yüzeysel ısı, derin ısı, elektriksel uyarı, traksiyon yöntemi uygulanır.

İlaç tedavisi uygulanır; ağrı giderici ve kas gevşetici, uykunuzu düzenleyiciler ile antidepresanlar kullanılmaktadır. Tedavinin kesinlikle doktor tarafından uygulanması gerekir.

Kimi hastalara el ile tedavi uygulanır. Fakat konusunda uzman, deneyim sahibi doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Boyunluk kullanılabilir. Kısa süreli kullanılmalıdır, uzun süre kullanımlarda boyun kaslarını zayıflatır ve boyun hareketinde kısıtlamaya sebep olur. Enjeksiyon uygulaması da uygun olan hastalara yarar sağlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular