tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Encephalitis

Encephalitis, beyin dokusunun iltihaplanması durumu olup, bir virüsten, özellikle herpes simplex virüsünden kaynaklanır. Encepha­litis, bir böcekten geçen, bağışıklık muvaffakiyetsizliği virüsünden kaynaklanabilir ya da kabakulak veya kızamık gibi bir viral enfek­siyona bağışıklık tepkisi olarak oluşabilir.

Bazen, beyini kaplayan zarlar da iltihaplanır ki bu menenjit olarak adlandırılır. Meningoencephalitis’de beyin zarları ve beyin aynı zamanda iltihaplanır.

Semptomlar

Semptomlar gayet ılımlı olabilir, sadece ateşe, baş ağrısına ve letar­jiye (uyuşukluk hali) sebep olur. Bununla beraber, bilinç kaybı, anormal davranış, hafıza kaybı, konuşma fonksiyonunda bozulma, hantal hareketler ve nöbetler gibi şiddetli semptomlar da oluşabilir. Hasta kişi, bilincini kaybede­bilir ve komaya girebilir. Beyin zarları (meninges) etkilendiği zaman, boyunda sertlik oluşabilir ve kişi parlak ışıktan uzak durma ihtiyacı duyabilir. Ayrıca kusma, gözkapaklarında sarkma, ve çift görme de oluşabilir.

Tedavi Seçenekleri

Eğer encephalitis hastalığının semptomlarını yaşıyorsanız, acilen bir doktora görünün. Bu hasta­lığın teşhisi, manyetik rezonanslı görüntüleme, electroencephalogram  ile beyin aktivitesinin kaydedilmesi, ve omurilik sıvısından alınan bir numunenin hastalığa neyin sebep olduğunun belirlenmesi için test edilmesi suretiyle yapılır. Herpes virüsü, acyclovir gibi antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Ama diğer virüsler ilaçla tedavi edilemez.

Eğer durumunuz ılımlı ise, doktorunuz dinlenme önerebilir ve beyin şişmesini sınırlamak üzere corticosteroidler verebilir. Prognoz ( bir hastalığın sonu hakkında önceden hüküm verme) önemli ölçüde, encephalitis’e sebep olan enfeksiyonun tipine bağlıdır.

Encephalitis’i; Epstein-Barr virüsü, Kaliforniya virüsü ve Venezüella at encephalomyelitis virüsünden kapan kişilerin büyük çoğunluğu iyileşir. Diğer taraftan, herpes virüsünden kaynaklanan encephalitis, tedavi edilse bile, genellikle kalıcı sakatlığa sebep olur. Encephalitis’i, doğu at encep­halomyelitis virüsünden kapan insanların takriben onda sekizi şiddetli ve kalıcı beyin hasarı yaşar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular