tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kanserde Ağrı Tedavisi

Kanser hastalığını belirli ölçülerde kontrol altına alan tümör tedavisi, bilimsel açıdan geniş bir ilgi odağı olmuş ve yepyeni ufukların açılmasını sağlamıştır. Ama hayatta kalma süresinin uzamasıyla birlikte, bazen ağrı ve sıkıntılar ortaya çıkmakta ve bunlar son evrelerde artık yaşamı çekilmez hale bile getirebilmektedir.

Kanser hastalığına bağlı olarak orta­ya çıkan ağrı sorunu özel bir önem ta­şır. Kanserden ölenlerin yaklaşık yüzde 70’inin hastalık sırasında ağrıdan yakın­dığını belirtmek olayın boyutlarını gös­termek açısından yeterlidir. Bu oran hastalığın son evreleri göz önüne alındı­ğında daha da yüksektir. Çünkü bu ev­relerde hastaların yüzde 85-90’ı farklı tür ve yoğunlukta ağrılar çekmektedir.

Yüksek düzeyde ağrıyla belirlenen baş­lıca kanser türleri sıklık sırasına göre şöyledir: Kemik (yüzde 85), ağız boşlu­ğu (yüzde 80), idrar-cinsiyet sistemi (yüzde 70), meme (yüzde 50), akciğer (yüzde 45) ve lenf sistemi (yüzde 5) kö­kenli kanserler. Yaygın olmaları nede­niyle meme ve akciğer kanserleri kuş­kusuz en önemlileridir.

Çocukluk çağın­da da ağrı hafife alınmaması gereken bir belirtidir. İleri evrede tümörü bulu­nan çocukların yaklaşık yüzde 30’unda ağrı görülür. İleri evreye gelmiş kanser­li hastaların önemli bir bölümünün ya­şamı dört duvar arasında, hekim kontro­lü altında geçer. Bu hastalar çoğu za­man hastanede ölseler de, son yıllarında zamanlarının yüzde 90’ını evlerinde ge­çirirler.

Kanser ve ağrı sorununun önemini irdelerken ortaya çıkan başka gözlemler de vardır:

• Kronik dejeneratif hastalıkların art­ması yönünde bir eğilim.

• Ortalama ömrün artmasıyla birlikte genel nüfusun yaş profilinin değişmesi ve kanser riski yüksek olguların artma­sı.

• Daha uzun süre yaşamaları sağlanan, ama tam olarak iyileştirilemeyen ve yal­nızca hastalığın belirtilerine yönelik ge­çici bir tedavi uygulanabilen hastaların sayısının artması.

• Özellikle ilerlemiş hastalığı olan ve 60 yaşını geçmiş kişilerde güçten düşü­rücü başka kronik hastalıkların da gö­rülmesi ve bunların da daha önceden uygulanmaya başlamış pek çok ilaçla tedavi ediliyor olması.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular