tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kronik Böbrek Yetmezliği

Belirtiler Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Doç. Dr. Alp Gürkan: Böbrek yetersizliği geliştiğinde gözlenebilecek pek çok belirti var. Ancak bu belirtilerin oluşması genellikle her iki böbreğin fonksiyonunun yarısından fazlasının kaybından sonra ortaya çıkar. Bu nedenle hastaların hekime başvurdukları zaman deyim yerinde ise ‘iş işten geçmiş’ olur. Böbrek hastalıkları sinsi ve yavaş seyirlidir. Bu nedenle böbrek hastalığının sebeplerinin bilinmesi ve bu sebeplerin varlığı halinde doktor kontrolünde olmak çok önemlidir. Böylece böbrek yetersizliğinin gelişmesi engellenir ya da geciktirilir.

Kronik Böbrek Yetersizliği Nedenleri Nelerdir?

Doç. Dr. Alp Gürkan: Nedenleri çok çeşitlidir. Kontrolsüz hipertansiyon ve şeker hastalığı böbrek yetersizliğine yol açabilir. Şeker ya da tansiyon hastası olanların doktor kontrolünde olmaları, diyetlerine dikkat etmeleri böbrek yetmezliği gelişmesini önlemek için önemli adımlardır. Böbrek yetmezliğine yol açan diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

– Kistik böbrek hastalıkları,
– Böbreğin mikrobik ya da mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları,
Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı(FMF),
Lupus (SLE) gibi sistemik hastalıklar,
– Doğuştan veya damar sertliğine bağlı olarak gelişen böbreğin damar hastalıkları,
– Bazı ilaçlar (Özellikle ağrı kesici, anti-romatizmal ilaçlar).

Kronik Böbrek Yetersizliği Tanısı Nasıl Konur?

Doç. Dr. Alp Gürkan: Böbrek hastalıkları sinsi hastalıklar olmasına karşın, hastalığın tanısı son derece-basit testlerle konuluyor. Basit bir idrar tetkiki böbrek hastalıklarının tanısında çok değerlidir. Bunun dışında kanda atık madde ve mineral miktarının ölçümüne dayanan testler (üre, kreatinin, ürik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi) ve böbreklerin ultrasonografiyle görüntülenmesi, böbrek hastalıklarının tanısı için önemli.

Böbrek Yetersizliği Hastalığında Diyetin Rolü Nedir?

Doç. Dr. Alp Gürkan: Böbrek hastalıklarının tedavisinde diyet büyük rol oynamakla birlikte, altta yatan nedenin tedavisi önemli. Böbrek hastasının diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli maddeler su, tuz ve proteindir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular